Vložil lake, 20. Červenec 2011 - 4:12

Jsem rád, že citujete doslovně z Prohlášení vlastníka budovy, avšak jistotu ještě nemáte. Důležité je rovněž podívat se do té části Prohlášení, která definuje společné části domu – zjistěte, zda lodžie není omylem uvedena i tam. S takovými vadnými prohlášeními se setkávám.

Nyní k Vašim dotazům:
Namísto opravy poškozených lodžií chcete přerozdělovat vlastnictví, což věc neposune ani o krůček k řešení.

  • Je-li to společná vůle, můžete všichni podepsat prohlášení, že lodžie se stávají společnými částmi domu. Divil bych se ovšem, kdyby vlastníci bytů bez lodžií se takto dobrovolně zavázali platit za opravu toho, co po dlouhé roky užívali jiní pouze pro sebe.
  • Chcete-li byty s lodžiemi zatížit vyšším odvodem záloh na správu domu a pozemku, musí k tomu rovněž být dán souhlas všech, tedy 100%. Nerozumím, jak jej chcete získat, jestliže vlastníci lodžií už dnes odmítají investovat do opravy svého majetku. Tím spíše odmítnou vyšší platby záloh, jestliže už nepůjde o jejich výhradní vlastnictví, ale odpovědnost za stav každé lodžie ponesou všichni. (Poznámka: Nový Občanský kodex počítá s platbami za plochy balkonů, teras a lodžií, avšak kdy a v jaké podobě bude schválen neví dnes nikdo.)
  • Bylo by jistě možné stanovit lodžie jako společnou část domu, která je společná jen některým vlastníkům jednotek (těch s lodžiemi). Otázkou opět je, co by vlastníky lodžií motivovalo k takovému kroku a hlavně – ani o vlas byste se nepřiblížil opravě lodžií.

Takže jsme si popovídali, a následuje rada:
Vypravte se ihned na Stavební úřad, fotografiemi doložte havarijní stav a požádejte, aby nařídil jednotlivým vlastníkům lodžií jejich bezodkladnou opravu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.