Vložil Šárka 1 (bez ověření), 19. Červenec 2011 - 12:14

Pane Kadleci, žádný zákon společný dům nerozdělil ani nezprivatizoval, pouze dal možnost svobodné volby členům družstev požádat o převod družstevního bytu do svého vlastnictví a družstvům stanovil povinnost jim to umožnit. Pokud tuto možnost členové družstva využili, pak za stanovených podmínek vniklo SVJ. Mohli však nežádat družstvo o převod a zůstat pouhými nájemníky a členy družstva.

Řada z nich to udělala, některá družstva existují stále a fungují dobře. Jiná zanikla a některá skončila v konkurzu. Jedno dokonce s téměř miliardovým dluhem.

Co se týká narůstajících dluhů u SVJ a jejich přechodu na nabyvatele bytu, tak s vámi souhlasím, že je to problém, který je třeba pečlivě hlídat a bezodkladně řešit (to už pak záleží na kvalitě výboru vašeho SVJ).

Určitou jistotu by mohl přinést nový občanský zákoník, který stanoví přechod dluhu na nabyvatele (pokud ovšem nebude příslušná část nesmyslně vypuštěna).

A co se týká problematiky oprav a rekonstrukcí formou úvěru, tak to záleží na rozhodnutí příslušné většiny členů SVJ. Nedávno se tady diskutovala situace, kdy většina členů v jednom SVJ chtěla řešit rekonstrukci mimořádnými vklady v hotovosti, a jedna členka proti tomu protestovala, že hotovost nemá a úvěr jí banka nedá.

Každé SVJ je prostě jiné. Pokud ve vašem konkrétním SVJ existuje situace, která se vám nelíbí, ale je v souladu se zákonem, a vy jste v menšině a nemůžete tento stav změnit, tak jediným řešením je byt prodat a koupit si jiný např. v družstvu, pokud preferujete tuto formu vlastnictví.

Šárka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.