Vložil 566a567, 17. Červen 2011 - 1:24

Vlastníte byt. To je fajn. Ten má jistou hodnotu.

Uvědomujete si, že společně s ostatními byty jako celek má dům hodnotu daleko větší? Že každý krok, kterým uděláte pakárnu těm ostatním, bude dříve či později problémem nejen pro třeba již funkční společenství, ale i pro Vás?

Pokud byste nakrásně dokázal se oddělit od společného vytápění a topil si sám, placení za základní složku se stejně nevyhnete – ta se platí podle podlahové plochy topené části domu/bytů. Takže byste jistě neušetřil.

Pokud máte maličký dům a centrální zdroj Vás dře z kůže jen proto, že má zastaralé rozvody tepla pod sídlištěm a má na něm ztráty, které pak platíte Vy. (Naše slavná centrální kotelna má účinnost pouze 60% a to byl důvod, proč jsem natvrdo řekl, že končíme.) Když si vybudujete kotelnu o výkonu do 100 kW, nebude to ještě klasická kotelna, ale „domovní topeniště“ neboli kotelna III. třídy, která je téměř bezobslužná.

Chyťte se funkce ve výboru a začnete prosazovat kotelnu (pokud je to u vás tedy reálné) a budete mile přeqapeni, jak moc úsporný systém to je.

Mimochodem naše náklady na rok vytápění činily u 65 m2 bytu přes 26 000,—, což nevysype ani majitel vilky za teplo za rok. Nyní – a mně se to zdá až neuvěřitelné – nás bude teplo stát kolem 5 000,— Kč ročně.

Pokud byste chtěl vidět, jak to s takovou kotelnou fachá, rád Vám ji celou předvedu – Máme topených 770 m2 dvěma kotli o 49,5 kW a jimi ohříváme i vodu.

Místo je uvedeno i v zápatí a naše jméno společenství (SPOLEČENSTVÍ 12 BJ, s. v. j.) snadno naleznete na Google mapách.

Filip, Praha 42 – POSTOLOPRTY, 566a567@seznam.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.