Vložil mirek_2 (bez ověření), 10. Červen 2011 - 8:28

Havarijní stav většinou nevznikne ze dne na den a jeho existence musí být doložena (viz. příspěvek zn.leke). Odpovědnost „v případě nějakého neštěstí“ nemá ten, kdo není ochoten okamžitě na základě něčího požadavku vyklopit peníze v hotovosti, ale soudy by řešily především odpovědnost toho, kdo havarijní stav způsobil např. zanedbáním řádné údržby.
Nenechte si kazit náladu nějakým vyhrožováním a rázně odmítněte jakékoliv finanční úhrady, dokud nebude oprava, včetně jeji financování řádně projednána. Pravidla jsou ve vašem případě („dům je z části družstevní a z části vlastníci“) určeny zákonem o vlastnictví bytů č.72/1994 v platném znění.
Z vašeho příspěvku vyplývá, že oprava byla sice projednána, ale nijak z toho neplyne, že bylo schváleno řádné úsnesení, které by vám ukládalo provést požadovanou finanční úhradu. Těch potřebných podkladů, které je nutno doložit je víc – viz.lake.
Pro základní orientaci kdo co vlastní vám postačí nahlédnout do vaši smlouvy, na základě které vám byl byt převeden a ve které by měl být stanoven váš podíl na společných společné části a tyto také vymezeny. Najdete např. formulaci: „Společnými částmi domu jsou: …schodiště, chodby, balkony a lodžije přímo přístupné ze společných částí… apod. Pokud ve spol.č. nemáte uvedeny balkony přístupné z bytů, je předpoklad, že vlastníci bytů s balkony je mají uvedeny jako součást jejich jednotky. V tomto případě by byla věc jednoduchá a financování jejich oprav není vaší povinností. K tomu existuje rozsudek Nejvyššího správního soudu ( č.j. 1 As 2/2004 – 214 z 21.12.2005 „… Jestliže ve smlouvě o převodu vlastnictví bytu a spoluvlastnického podílu k pozemku uzavřené mezi SBD a žalobkyní je předmětný balkón, přístupný pouze z bytu žalobkyně vymezen jako součást převáděné jednotky, tvoří tak příslušenství bytu a spolu s převáděným bytem se tak stal vlastnictvím žalobkyně. Předmětem převáděného spoluvlastnického podílu na společných částech domu jsou pouze balkóny a lodžie přímo přístupné ze společných částí domu. ….“
Pokud by byly i bylkony u jednotlivých bytů označeny jako společné části domu, byla by jejich oprava, včetně financování řešena samozřejmě společně, ale to je již jiná otázka a postupy, které je nutno dodržet jsou dány především platnými právními předpisy a na jejich dodržení musíte trvat a nenechat se odradit nějakým vyhrožováním.
Jinak na doplnění informace: kompletní dokument, který určil rozdělení domu na jednotky a spol.části a z kterého se také vychází při financování oprav – tzv.Prohlášení vlastníka je založen na Katastru nemovitosti a jako vlástník jednotky můžete do něho nahlédnout, ale orientace v něm a někdy i úřední postup je zbytečně komplikovaný…
Mirek2

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.