Vložil FrantaF, 8. Září 2012 - 21:04

Pane repane Vaše zkušenost, že zákony nikdo nedodržuje, jistě vychází z Vašeho prostředí. Já mám opačnou zkušenost. Většina lidí zákony dodržuje, aniž o tom přemýšlí. Jsou to prostí a slušní lidé, kteří se nesnaží jiné okrádat, ani jinak využívat. Mají morálku a nepotřebují zákony, které by je musely v jejich jednání usměrňovat, ale naopak potřebují zákony na svou ochranu proti lidem bez morálky. Fandíte špatné straně, když oslavujete „osvíceného“ stavebního úředníka, který porušuje zákon.

Vystupujete proti správnému ustanovení, které chrání jednotlivce před zvůlí většiny. Je třeba podle Vás obejít zákon. Ale obrana proti jednotlivci, který omezuje většinu, může být také legální. Mnohdy uspějeme řádným vysvětlením problému. Vaše posuzování zákonů není objektivní. Výsledek Vašeho hodnocení je poznamenán tím, nakolik zákon vyhovuje právě Vám. Osvěta, kterou dělá lake a několik dalších účastníků diskuzí na tomto portálu, je podle mého hodnocení pro skupinu poctivých lidi velmi užitečná.

Platnost mých slov potvrzuje to, že většina tazatelů žádá radu, jak se bránit před křivdami, které jim někdo způsobil. Jenom málo je takových, kteří například žádají o radu, jak zařídit, aby byly jejich náklady uhrazeny ze společných prostředků (viz poměrně čerstvý příspěvek „Rekonstrukce lodžií“). Souhlasím s Vámi, že zákony jsou nedokonalé, ale nemáte pravdu v tom, že špatné jednání způsobují zákony, špatné činy způsobují lidé se špatnými úmysly. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.