Vložil lake, 31. Květen 2011 - 15:32

Vážená střižná ovce, odpovídám na vaše otázky.

"Pokud správce na novou smlouvu nepřistoupí a já ji vypovím, co je potřeba udělat dál? "
Nic.

"Musím si sehnat jiného správce?"
Nemusíte, ani nemůžete. Družstvo ze zákona "plní povinnosti správce" (§ 9 odst. 4 ZoVB). To platí i bez jakýchkoliv uzavřených smluv mezi družstvem a vlastníky jednotek. Ze správy BD se nemůžete nijak vyvázat, dokud podíl družstva na společných částech domu nepoklesne pod jednu čtvrtinu.

"Nebo se můžu „starat“ sama?"
A jak konkrétně byste si to představovala? Platit za opravy a údržbu společných částí domu ze svých prostředků? To samozřejmě můžete, pokud na to máte.

"To by asi znamenalo idividuální smlouvu s vodárnami."
Smlouvy původního vlastníka budovy ohledně vody a energií přešly na všechny současné vlastníky jednotek. Takže - pokud Vaše smlouva s družstvem neříká něco jiného - jste se stala na straně původního vlastníka budovy účastníkem všech dříve uzavřených smluv týkajících se budovy a zabezpečení jejího provozu a služeb (§ 6 odst. 1 písm. (f) ZoVB).

"A jak by se řešily opravy v domě, společná spotřeba el. na schodišti apod."
Jak jsem napsal: Družstvo plní povinnosti správce. Sem patří zpravidla vše, co jste uvedla.

"A může být v 1 domě víc než 1 správce?"
To záleží na tom, co míníte pod pojmem "správce". V ZoVB je v Prohlášení vlastníka povinně uvedeno "označení osoby pověřené správou domu". Zároveň existuje družstvo, které "plní povinnosti správce" ze zákona. A do třetice může být uzavřena smlouva se "správcem" (zpravidla mandátní nebo příkazní) o výkonu činností správy domu. Takže správu domu fakticky může vykonávat nikoliv družstvo, ale např. dceřinná společnost družstva BYTSPRAV, s.r.o., zabývající se správou nemovitostí.

ZoVB není v tomto příliš srozumitelný, takže více Vám nepovím.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.