Vložil lake, 6. Květen 2011 - 6:01

Vyono,
zajděte na stavební úřad a zjistěte, zda má ke stavbě nějaké podklady či dokumentaci z dřívější doby, například rozhodnutí úřadu o kolaudaci změny vytápění na etážové pro Váš byt. Nebo dokumentaci stavby, v níž je zakresleno odpojení Vašeho bytu od společné topné soustavy. V takovém případě se na Váš byt skutečně nevztahuje vyhláška 372/2001 Sb. a můžete se též úspěšně domáhat i vrácení vloni zaplacené částky.

Nemá-li stavební úřad takové podklady, můžete se pokusit etážové topení legalizovat tak, že necháte vypracovat zjednodušenou dokumentaci (výkres etážového vytápění ve Vašem bytě) podle § 125 odst. 3 a 4 StavZ a předložíte úřadu. Zeptejte se jich na podrobnosti a zdůrazněte, že jste se stala vlastníkem jednotky již s touto úpravou vytápění.

lake


Zákon č. 183/2006 Sb. stavební zákon
§ 125 Dokumentace skutečného provedení stavby

(1) Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. V případech, kdy dokumentace stavby nebyla vůbec pořízena, nedochovala se nebo není v náležitém stavu, je vlastník stavby povinen pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby. Při změně vlastnictví ke stavbě odevzdá dosavadní vlastník dokumentaci novému vlastníkovi stavby.
(2) Nejsou-li zachovány doklady, z nichž by bylo možné zjistit účel, pro který byla stavba povolena, platí, že stavba je určena k účelu, pro který je svým stavebně technickým uspořádáním vybavena. Jestliže vybavení stavby vyhovuje několika účelům, má se za to, že stavba je určena k účelu, ke kterému se užívá bez závad.
(3) Neplní-li vlastník stavby povinnost podle odstavce 1, stavební úřad mu nařídí, aby pořídil dokumentaci skutečného provedení stavby. Pokud není nezbytná úplná dokumentace skutečného provedení stavby, uloží stavební úřad pouze pořízení zjednodušené dokumentace (pasport stavby), pokud ji stavebník nepořídil sám.
(4) Není-li třeba dokumentaci pořízenou podle odstavce 1 nebo 3 doplnit, změnit nebo jinak přepracovat, stavební úřad ji ověří a po jednom ověřeném vyhotovení zašle vlastníkovi stavby a obecnímu úřadu, v jehož správním obvodu se stavba nachází, není-li sám stavebním úřadem. To platí i pro dokumentaci skutečného provedení stavby předloženou stavebnímu úřadu spolu s oznámením o užívání stavby podle § 120 odst.1, popřípadě se žádostí o vydání kolaudačního souhlasu.
(5) Za vlastníka stavby podle odstavců 1, 3 a 4 se považuje společenství vlastníků jednotek podle zvláštního právního předpisu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.