Vložil lake, 4. Květen 2011 - 15:05

Ano, rozsah jednotlivých jednotek určuje vlastník budovy svým rozhodnutím. Kočárkárna nebo půda (je-li místností), může být rozhodnutím vlastníka přičleněna ke konkrétní jednotce. Tak rozhodl i Ústavní soud v usnesení III.ÚS 23/04 ze dne 08.12.2004:

"Společné části domu (...) lze dělit na ty, které objektivně svým stavebním určením slouží společnému užívání (střecha, schodiště) a dále na ty, které společnému užívání slouží v důsledku projevu vůle (např. vyčlenění místnosti coby sušárny), přičemž takové určení může být změněno. (...)"

Nicméně vlastník budovy nemůže svobodně rozhodovat o všech společných částech. Z jeho rozhodování jsou vyňaty ty společné části, které jsou stavebně (kolaudačním rozhodnutím) určeny pro společné užívání. Jedná se např. o schodiště, střechu, společný výtah, kotelnu nebo výměníkovou stanici v domě. Ústavní soud k tomu dovodil:

"... jedná se o objektivně určenou společnou část domu, jejíž určení coby společné části nelze změnit ani prohlášením vlastníka, ani usnesením všech vlastníků jednotek dle § 11 odst. 5 zákona o vlastnictví bytů."

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.