Vložil lake, 4. Květen 2011 - 11:19

Pane Tazateli,

Za prvé:
Není správná Vaše domněnka, že je údajně možné odvolat člena výboru v případě, kdy stanovy o možnosti odvolání mlčí. Naopak platí, že není-li možnost odvolání výslovně uvedena ve stanovách, pak členy výboru odvolat NELZE a jejich mandát končí až uplynutím funkčního období.
Hlasování o odvolání člena výboru je v tomto případě absolutně neplatné a nemá právní účinky.

Za druhé:
Není možné "odvolat výbor". Členové výboru jsou voleni jednotlivě a zapsáni v rejstříku odděleně, každý za sebe, nikoliv výbor jako celek. Stejným způsobem by muselo probíhat odvolání (je-li povoleno stanovami): hlasováno musí být o členech výboru.
Hlasování o "odvolání výboru" je podle mého názoru absolutně neplatné a nemá právní účinky.

Za třetí:
Na shromáždění lze hlasovat pouze o záležitostech, které byly na pořadu jednání uvedeny v pozvánce. Pokus o hlasování bez vědomí nepřítomných vlastníků jednotek (navíc v tak závažné věci, jako je složení výboru) může vést k tomu, že některý z nepřítomných či přehlasovaných členů se obrátí na soud. Výsledek nelze předvídat, ale je velká pravděpodobnost, že soud označí uvedené hlasování za neplatné.

Z uvedeného je zřejmé, že předsedající je povinen dodržet zákonný rámec. Nemůže však protiprávní hlasování nějak zablokovat, jestliže nemyslící většina přítomných trvá na porušení zákona. Předsedající může do zápisu uvést své stanovisko o neplatnosti a protiprávnosti hlasování.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.