Vložil lake, 22. Duben 2011 - 6:45

Ten text který jste přiložila je nějaký amatérismus.

Píše se v něm: "Dohodou v rámci společenství byla upravena alokace provozních nákladů"
O provozních nákladech netřeba dohody. To se řeší hlasováním většiny podle § 11 odst. 4 ZoVB.

Dále se tam píše: "V souvislosti s tím přešla na Společenství jako celek povinnost tyto výtahy provozovat a spravovat"
Houby s octem! Povinnost provozovat a spravovat dopravní zařízení má vždy vlastník výtahu. Nikoliv Společenství. Na SVJ by provozování přešlo jedině na základě smlouvy s vlastníkem zařízení.

Rovněž tvrzení, že Stavební úřad by něco příkázal Společenství je nesmyslné. Stavební úřad se se SVJ nebude bavit, nýbrž pouze s vlastníkem stavby a výtahu. K tomu viz rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 31.3.2010, čj. 9 As 41/2009 - 109, http://www.nssoud.cz .

Ke dvěma variantám řešení:
Varianta (a) sice požaduje souhlas všech, toho však může být dosaženo i rozhodnutím soudu, který tím nahradí nesouhlas jednoho nebo několika vlastníků z vchodů 3 a 13. Výbor tedy nepíše pravdu, když tvrdí, že tato varianta je nereálná. Opak je pravdou.

Současný způsob přispívání na údržbu, opravy případně budoucí rekonstrukci výtahů je v rozporu s dobrými mravy. Technické zařízení, využitelné jen malým okruhem vlastníků jednotek, jim je sponzorováno z příspěvků ostatních vlastníků. Cituji z Listiny základních práv a svobod: "Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých (...)"

Soud totiž nemůže přehlédnout, že spoluvlastníci, nesouhlasící se změnou, zneužívají chybu Prohlášení vlastníka a získávají z ní majetkový prospěch. Na druhou stranu zde jsou platné kupní smlouvy (na což výbor správně upozorňuje), takže výsledek případného soudního řešení nemohu předvídat.

Varianta (b) je určitě velmi nestabilní: kterýkoliv z vlastníků jednotky ve vchodech 3 a 13 může kdykoliv od dohody odstoupit, a budete zase tam, kde jste teď. Musela by být uzavřena taková dohoda podle § 15 odst. 1 ZoVB, v níž se bude výslovně deklarovat, že odstoupení od ní je možné pouze se souhlasem všech stran dohody. Jsem zvědav, zda výboru někdo takové znění podepíše ...

I kdyby všichni podepsali, žádný nový vlastník jednotky NEBUDE TOUTO DOHODOU VÁZÁN. Tvrzení výboru o "dlouhodobosti a udržitelnosti" takového řešení je úsměvné: jde pouze o ničím nepodložené přání výboru, vzdálené od reality.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.