Vložil lake, 25. Březen 2011 - 11:07

Paní Mlčochová, napřed si ujasněte, co je ve vašem SVJ podřazeno pod správu domu a co pod služby. Teprve pak, až to srozumitelně oddělíte, lze se zabývat odpovědí na Váš dotaz.

  • Pro snášení nákladů na správu platí § 15 odst. 1 (podle spoluvlastnických podílů, nedohodli-li se všichni jinak). Výše záloh na tyto náklady musí být odsouhlasena shromážděním a sdělena vlastníkům jednotek (§ 15 odst. 2 ZoVB). Zálohy se s vlastníky nevypořádávají (§ 15 odst. 3). Může jít (účetně) o zálohu krátkodobou nebo dlouhodobou.
  • Při nákladech na služby a způsobu jejich rozúčtování se postupuje podle celostátně platného předpisu; není-li takový, pak podle Prohlášení, nebo podle Stanov, nebo podle usnesení shromáždění (§ 9a odst. 2, § 11 odst. 4 ZoVB). Náklady na služby se rozúčtují, zálohy se vyúčtují a vypořádají zpravidla jednou za zúčtovací období. Jde vždy o krátkodobé zálohy.

Zákon o vlastnictví bytů se však nijak nezabývá povinností hradit zálohy na služby, ani způsobem určení jejich výše, ani tím, co vlastně jsou v SVJ „služby“. Viz též zákon č. 526/1990 Sb. o cenách.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.