Vložil Pavel, 18. Únor 2011 - 0:25

Lindo,

patrně pokročilá doba mi zabraňuje správně pochopit Vaše úvodní zvolání opatřené vykřičníkem: „Tento příspěvek posílám všem, kteří nechtějí slyšet, že je možné nedanit příjem SVJ z NP podle par.18 a 20 ZDP (staženo z oficiálních stránek MF !)“

A)Pokud se stejně jako odborná veřejnost domníváte, že příjem z vlastnictví zdaňuje vlastník, tj. člen SVJ a nikoliv samotné SVJ, které většinou nic nevlastní, tak je to v pořádku.

B)Pokud se domníváte, že lze příjem z cizího majetku zdanit u někoho jiného, tak samozřejmě nemáte pravdu.

Patrně se domníváte, že v bodě 2) se jedná o nějaký, snad dokonce závazný, komentář k platné právní úpravě.

Nejedná se o takový komentář. Jedná se o reakci na příspěvky z veřejné diskuse k vybraným tezím k reformě zdaňování příjmů. Tj. takové, co by bylo, pokud by se to dostalo do zákona.

Patrně jen omylem jste neuvedla závěrečný odstavec:

„Žádná další úleva nemůže být poskytována, neboť právě obdobné požadavky mnohdy uplatňují ta SVJ, která porušují zákon a nezdaňují příjmy dosažené nakládáním s majetkem jednotlivých členů. Jako důvod nezdanění příjmů jednotlivými členy SVJ je pak uváděna skutečnost, že členové přece žádných příjmů nedosáhli, neboť všechny skončily ve fondu oprav. V uvedené souvislosti je třeba si uvědomit, že majetek je ve vlastnictví jednotlivých členů (jak fyzických tak právnických osob) a tvorba fondu oprav je centralizací jejich zdaněných prostředků na péči o jejich majetek a případné výdaje z tohoto fondu ve většině případů souvisí s bydlením, kde daňový výdaj uplatnit nelze.

Možná budete souhlasit s tím, že SVJ většinou pronajímají majetek členů SVJ a nikoliv majetek svůj. Pak si přečtěte ten Vámi vypuštěný odstavec, kde se mluví o porušování zákona při nezdaňování příjmů dosažených nakládáním s majetkem jednotlivých členů.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.