Vložil lake, 6. Únor 2011 - 8:37

Pro Anonymousa a rivr: Ani jeden z vás nemá pravdu, přestože pan rivr správně cituje příslušná ustanovení vyhlášky.

Korekce předvídaná vyhláškou 372/2001 Sb. se uplatní, pokud celkové náklady konečného spotřebitele (v Kč) vybočí z rozmezí 60% až 140% průměrných nákladů na vytápění ve zúčtovací jednotce (v Kč), vztaženo na započitatelnou podlahovou plochu.

Nejde tedy vůbec o "naměřenou spotřebu" a "průměrnou spotřebu" (Anonymousa), ani o "jakoukoliv naměřenou spotřebu v SVJ" (rivr). Při kontrole se nepoužívá spotřeba tepla, ani jiná naměřená hodnota, nýbrž vypočtené náklady, pochopitelně včetně neměřené základní složky. Ostatně spotřeba tepla pro jednotlivé byty (v GJ) se většinou neměří. To, co máte na radiátoru, je indikátor topných nákladů (IRTN), nikoliv měřidlo tepla. Měří se pouze v těch domech, kde jednotlivé byty jsou vybaveny kalorimetry.

Rovněž tak je nesprávné ničím nepodložené tvrzení pana rivr, že "pokud si tedy odhlasujete minimální teplotu 16°C pak je minimum na 75%)".
SVJ nemůže odhlasovat zúžení daného rozpětí (např. spodní hranice od 75%), neboť by porušilo zákon. Tvrzení o "odhlasované minimální teplotě" nemá žádný fyzikální ani právní základ. Metodické pokyny či vysvětlivky jsou nezávazným názorem ministerských ouředníků, nic více. V těch částech, které jsou v rozporu se zákonem, jsou pochopitelně protizákonné. Pokud SVJ bude "trvat na aplikaci" nezákonného postupu, vystavuje se nebezpečí soudní pře s vlastníkem jednotky, kterou SVJ jako rozúčtovatel nemůže vyhrát.

Bude-li postupováno podle amatérského výkladu práva osob publikujících za ARTAV (kteří jsou nejspíše topenáři, nikoliv právníci), případné soudní výlohy SVJ vám tito "experti" určitě neproplatí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.