Vložil lake, 18. Leden 2011 - 6:41

Paní Jarmilo,

Pokud jde o běžné koeficienty, vyjadřující tepelnou ztrátu jednotlivých místností a korigující polohu místnosti v domě, nejsou určeny žádným celostátně platným předpisem. Každý vlastník domu nebo rozúčtovatel může stanovit koeficienty vlastní a to
- výpočtem tepelných ztrát místností,
- nebo kvalifikovaným odhadem,
- nebo (nejčastěji) zcela nekvalifikovaně tak, že od někoho opíše koeficienty použité na jiném domě.

Vy se ale ptáte na koeficienty
- pro nadměrné větrání ve společných místnostech,
- pro otevřená okna ve sklepě v topném období,
- pro nevytápění místností, které jsou podle projektu osazeny topnými tělesy a mají být vytápěny.

Pro tyto případy žádné koeficienty nejsou a ani nemohou být, neboť se jedná o závadu - rozpor mezi projektovaným stavem a skutečným způsobem využívání budovy. Jde o protiprávní stav a Vy se můžete bránit. Není na místě vymýšlet speciální koeficienty, které by tento stav zakryly.

Zjistěte si z projektu budovy jak mají jednotlivé místnosti být vytápěny (vnitřní výpočtová teplota). Není-li dosahována, projevuje se to v přilehlých místnostech nadměrnými tepelnými ztrátami. Není dosaženo projektované tepelné pohody v bytě. K ukazatelům tepelné pohody patří i povrchová teplota nášlapné vrstvy podlahy, měřená kontaktním teploměrem.

Máte právo na to, aby závady byly odstraněny a jednotlivé místnosti přiléhající k Vašemu bytu vytápěny podle projektových hodnot. Nadměrné větrání, ochlazující stěny, je vyloučeno. Projektant jistě nepočítal s permanentně otevřenými okny v topném období.

Vám je v podstatě jedno, jak vlastník budovy tohoto stavu dosáhne, ale máte právo na to, aby dům a jeho místnosti byly užívány a vytápěny v souladu s projektem. Máte právo požadovat, aby na pořad nejbližšího shromáždění SVJ byl zařazen a odhlasován požadavek na řádné vytápění a zabránění nadměrnému větrání. Nebude-li Vám na shromáždění vyhověno, máte samozřejmě právo přehlasovaného vlastníka obrátit se na soud, nezávisle na projednávání věci stavebním úřadem.

K dosažení Vašeho zákonného požadavku se můžete obrátit na krajskou hygienickou stanici (měření povrchových teplot a výpočtových teplot) i na stavební úřad (v jehož pravomoci je nařídit vlastníkům domu, aby jej užívali a vytápěli v souladu s projektem). Jde o hygienickou závadu a úřad je povinen zasáhnout.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.