Vložil lake, 18. Leden 2011 - 18:33

1. "Osobní vlastnictví" neexistuje.

2. Co je součástí bytu neurčuje stavební zákon. V případě pochybností, zda se jedná o součást bytu, věcné příslušenství bytu, či společnou část domu, je určujícím kritériem kolaudační rozhodnutí, případně stavební povolení. Vlastník budovy je oprávněn pouze určit, které společné části domu jsou ve výhradním užívání konkrétního vlastníka jednotky (např. sklepní kóje).

3. I kdyby balkon a jeho zábradlí byly ve vlastnictví dotyčné osoby, nic to nemění na tom. že podle § 13 odst. 3 ZoVB "(ú)pravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek. "

4. Co je "změnou vzhledu domu" a jak se posuzuje si můžete přečíst v sekci FAQ. To bude klíčové pro Váš další možný postup. Věc není jednoznačná. Doporučuji obstarat si minimálně dvě písemná dobrozdání od odborníků, než se pustíte do dalších akcí.

Jestliže není odstraněn závadný stav, nastupuje § 13 odst. 2 ZoVB:
"Vlastník jednotky je povinen na svůj náklad odstranit závady a poškození, které na jiných jednotkách nebo společných částech domu způsobil sám nebo ti, kteří s ním jednotku užívají. K zajištění pravomocně přisouzených pohledávek oprávněných vlastníků vzniklých z neplnění povinnosti uvedené ve větě prvé vzniká dnem právní moci rozhodnutí soudu ostatním vlastníkům jednotek zástavní právo k jednotce povinného vlastníka a na věcech movitých obdobně jako zástavní právo na zajištění nájemného."

Jde o zástavní právo zákonné, které má přednost před zástavním právem smluvním i soudcovským.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.