Vložil PeDuPles (bez ověření), 17. Leden 2011 - 20:12

Myslím, že když se prodávají jednotky prvnímu vlastníkovi, tak se může prodat více jednotek (blokace by se vztahovala jen na každou jednotku, která by se prodávala už druhému vlastníkovi. Takže by nebyl problém prodat a zapsat do rejstříku více jednotek a klesnout pod polovinu. Tak to teď chápu, ale můžeme podiskutovat, jestli to chápu správně.

Aháááá, já jsem to celou dobu brala tak, že se smí převést jedna jednotka (nebo případně přinejhorším více jednotek) jednomu = prvnímu vlastníkovi a pak utrum do doby, než bude společenství. Vy teda myslíte, že lze převést neomezené množství jednotek neomezenému množství prvních vlastníků, ale jakmile jakýkoli tento vlastník bude chtít jednotku prodat dál, musí vzniknout SVJ? Jaký smysl má pak první odstavec a vůbec celý paragraf? A jak prodávající chudák zajistí vznik SVJ?

Ten podpoloviční podíl podle autora návrhu vznikl proto, že má zabránit developerovi, že po dokončení domu prodá jen malou část bytů a současně se vyváže ze správy domu, což se v praxi dělo.

Co já mám zkušenost, tak developeři naopak zneužívají svého postavení a rovnou v Prohlášení vlastníka jmenují nějakou spřízněnou společnost, kterou pak průběžně najmou po vzniku SVJ a drží, dokud to jde. To samé dělají bytová družstva, aby mohla kasírovat nemalé poplatky za správu a živit přebujelou administrativu, nedodržování 60-tidenní lhůty je už národním sportem.

Já si nemůžu pomoct, ale mně to přijde celé jako obrovský krok vzad :-(

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.