Vložil lake, 30. Prosinec 2010 - 18:35

Paní Evo,
v SVJ lze pravidla hlasování vtělit do stanov. U družstev (na rozdíl od SVJ) je možno opřít se o znění Obchodního zákoníku, viz:
§ 241
(1) O každé členské schůzi se pořizuje zápis, který musí obsahovat:
a) datum a místo konání schůze,
b) přijatá usnesení,
c) výsledky hlasování,
d) nepřijaté námitky členů, kteří požádali o jejich zaprotokolování.

Například Nejvyšší soud v rozsudku ze dne 5.11. 2002, sp. zn. 29 Odo 41/2002 vyložil povinnost zaznamenat výsledky hlasování na členské schůzi družstva takto:
"V projednávané věci však družstvo porušilo svoji povinnost vyplývající z ustanovení § 241 odst. 1 písm. c) ObchZ, při přijetí každého usnesení zjišťovat, resp. uvést do zápisu, zda je členská schůze usnášeníschopná popř. kolik hlasů bylo pro přijetí usnesení, kolik proti a kolik se zdrželo hlasování."

Nejvyšší soud v rozsudku ze dne 5.11. 2002, sp. zn. 29 Odo 41/2002:
"Výsledky hlasování, které je třeba uvést v zápise o členské schůzi družstva (§ 241 odst. 1 písm. c ObchZ), se rozumí uvedení počtu přítomných členů družstva a počtu souhlasných hlasů při přijetí každého usnesení; jestliže družstvo v důsledku porušení této povinnosti znemožnilo členovi v řízení o neplatnosti usnesení členské schůze vést důkaz, že členská schůze nebyla usnášení schopná, dochází k přenosu důkazního břemene z člena na družstvo."

Obdobně Vrchní soud v Praze judikoval v rozsudku ze dne 23. 1. 2009, sp. zn. 7 Cmo 160/2008:
"Usnesení shromáždění SVJ je neplatné z důvodu, že nebyla zjišťována usnášeníschopnost před každým hlasováním o jednotlivých usneseních, ale pouze při zahájení jednání shromáždění; záznam o usnášeníschopnosti při každém jednotlivém usnesení neobsahoval ani zápis ze shromáždění SVJ; došlo k porušení § 11 odst. 2 BytZ."
--------------------------------------------------
Musíte tedy vycházet z toho, že chybějící údaje v zápisu se mohou stát důvodem k prohlášení příslušného usnesení za neplatné, jestliže se toho přehlasovaný vlastník dovolá soudně podle § 11 odst. 3 ZoVB. Důkazní břemeno o správnosti hlasování totiž v tomto případě bude ležet na SVJ - nikoliv na tom, kdo namítá neplatnost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.