Vložil lake, 21. Prosinec 2010 - 0:57

Syslus zde opakovaně vyjadřuje názor, který nijak nedoložil. Jeho argumenty o dani z nemovitosti, fixních nákladech a "kdo by to platil" jsou bezvýznamné. Mimochodem, platilo by to SVJ.

Podle článku 4 Listiny základních práv a svobod platí, že "povinnosti mohou být ukládány toliko na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod." V ČR neexistuje celostátně platný právní předpis, který by v případě platby služeb "podle počtu osob obývajících byt" ukládal vlastníkovi jednotky platit minimálně za jednu osobu, i když byt nikdo neobývá.

Už jsem dříve napsal, že takovéto pravidlo může být dobrovolně přijato v konkrétním jednotlivém SVJ, a to tříčtvrtinovou většinou přítomných hlasů podle § 11 odst. 4 ZoVB, na základě zmocnění obsaženého v § 9a odst. 2 ZoVB. Půjde o svobodné rozhodnutí konkrétních vlastníků jednotek. Takový postup jim však nemůže nikdo nařídit "shora". Ústavu ani ZoVB Syslus změnit nemůže.
---------------------------------------------------
Pravidlo "minimálně jedna osoba" může platit podle § 10b zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích u poplatku za komunální odpad. Platí to ovšem pouze u rekreačních staveb, v nichž není nikdo trvale hlášen, a to ještě jen v těch obcích, které přijaly tento postup. Se SVJ ani s byty to nemá žádnou spojitost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.