Vložil lake, 30. Listopad 2010 - 16:01

Voda či vlhko v šachtě je závadou stavební i hygienickou (nebezpečí plísní; a to nehovořím o možnosti, že může jít o netěsné odpadní potrubí WC).

Odstranit tuto závadu jsou povinni všichni spoluvlastníci nemovitosti. Vykonává-li správu domu SVJ, má to nepochybně zajistit SVJ, jednající svým výborem. Jak je vidět, vaše předsedkyně vyvinula jakousi polovičatou aktivitu, ale bez konečného výsledku. Můžete se obrátit na hygienika, nebo na stavební úřad, nebo na obě tyto instituce. Mezitím můžete uložit výboru usnesením shromáždění, aby konal a vymohl si přístup do jednotky i prostřednictvím soudu, bude-li to nezbytné.
---------------------------------------------------
Cituji z rozsudku Nejvyššího správního soudu (v kauze šlo o odstranění neoprávněné stavební úpravy, ale postup SVJ vůči nespolupracujícímu vlastníkovi jednotky je popsán dostatečně zřetelně).

"Povinnost odstranit nepovolenou stavbu na společné části domu není pro spoluvlastníky nevykonatelná a zákon o vlastnictví bytů toto řešení podporuje. V § 13 tohoto zákona jsou upravena práva a povinnosti vlastníků jednotek. Vlastník bytové jednotky je dle § 13 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů povinen umožnit na předchozí vyzvání přístup do jednotky, pokud to nezbytně vyžadují úpravy, provoz a opravy ostatních jednotek, popřípadě domu jako celku. V případě nutnosti odstranění nepovolené stavbu ve smyslu stavebního zákona je předpoklad pro povinnost umožnění přístupu do jednotky splněn. Poruší-li vlastník jednotky tuto povinnost a vznikne-li v příčinné souvislosti s tím škoda, odpovídá za ni podle obecných ustanovení o odpovědnosti za škodu (FIALA, J.; NOVOTNÝ, M.; OEHM, J.; HORÁK, T. Zákon o vlastnictví bytů – komentář, Praha, C.H.Beck, 2005, str. 155).
Otázku případných nákladů, které by spoluvlastníci vynaložili na odstranění stavby provedené neoprávněně jedním z nich, řeší ustanovení § 13 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů. Podle tohoto ustanovení nese vlastník bytové jednotky, který způsobil závady a poškození na jiných jednotkách nebo společných částech domu, náklady spojené s odstraněním těchto závad a poškození. Pokud tuto povinnost nesplní, vznikne ostatním vlastníkům jednotek pohledávka. Uspokojení této pohledávky má při případném výkonu rozhodnutí přednostní režim, od 1. 7. 2000 vzniká dokonce k zajištění pravomocně přisouzených pohledávek z neplnění výše uvedené povinnosti ostatním vlastníkům jednotek zástavní právo k jednotce povinného vlastníka a na jeho movitých věcech."

(rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 31.3.2010, čj. 9 As 41/2009 - 109, http://www.nssoud.cz)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.