Vložil lake, 26. Listopad 2010 - 12:53

Pane frysto, přečetl jsem obě diskuse a nenašel jsem v nich nic.

V první diskusi pan Pavel poradil vymáhat dluh bývalého vlastníka na novém vlastníkovi. Nepodpořil svůj návrh žádným právním předpisem ani judikátem, takže se nemohu vyjádřit – není k čemu. Za sebe mohu říci, že neznám judikát, který by novému vlastníkovi jednotky přisoudil povinnost uhradit dluh jiné osoby jen proto, že vlastnila tuto jednotku před ním.

Ve druhé diskusi je citován § 15 odst. 4 ZoVB, který se ovšem vůbec nezabývá dluhy, nýbrž přeplatky, a to ještě ve speciálním případě – při přechodu vlastnictví jednotky se nespotřebované zaplacené zálohy na správu nevracejí bývalému vlastníkovi, nýbrž zůstávají ve společné pokladně na úhradu budoucích nákladů a jsou až do spotřebování vedeny jako závazek právnické osoby vůči bývalému vlastníkovi. Nevidím žádnou souvislost s Vaším případem.

Ještě k § 15 odst. 4 ZoVB: toto ustanovení vychází z předpokladu, že přeplatky záloh dosavadního vlastníka NEPŘECHÁZEJÍ automaticky na vlastníka nového. Proč by tomu tedy mělo u dluhů být jinak?

Jelikož v ZoVB výslovná právní úprava chybí, domnívám se v souladu s ústavou a LZPS, že dluhy nemají nožičky a nejdou za novým vlastníkem.
Speciální případy kdy k takovému přechodu dochází jsem vypsal v http://www.portalsvj.cz/…ajitele-bytu#… .
Uvítám odbornou diskusi k věci, ale jaksi jsem zatím žádnou nezaznamenal.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.