Vložil lake, 20. Listopad 2010 - 6:59

Heleno,
podepisujte se prosím, jinak nelze poznat kdo na co reaguje a kolik je diskutujících. Děkuji.

Nyní, po Vašem upřesnění situace, je zřejmé, že nesouhlasící vlastníci jsou v právu. Je logické, že vlastníci bytů v přízemí nemají o výtah zájem. V diskusích zde se občas teoretizovalo o tom, že by snad mohli též někam jezdit (asi sem-tam pro zábavu, nebo do vyšších pater na návštěvy), ale prakticky je to tak, že výtah jim může být ukradený. Stačí, když si tuto jednoduchou pravdu uvědomíte.

Napsala jste: "... majitelé kteří s tím nesouhlasí nebudou muset nic investovat". To ale není pravda. Nutíte je investovat vlastní prostředky do zařízení, které nechtějí a nevyužijí. Pokud máte peníze naspořené na účtu SVJ, jedná se o zálohy, které stále náleží vlastníkům jednotek a jsou závazkem SVJ vůči nim.

Pokus vytvořit novou společnou věc bez souhlasu všech spoluvlastníků by byl protiprávní:
"Nelze nutit podílového spoluvlastníka, aby souhlasil s vytvořením další věci, jež by měla být v jejich spoluvlastnictví."
(rozsudek Nejvyššího soudu ČR sp.zn. 22 Cdo 1470/2002, ze dne 30.6.2003)

Naštěstí řešení zde je a není nutno vymýšlet, co už bylo vymyšleno. Výtah se vyprojektuje, postaví a zkolauduje na základě smlouvy o výstavbě jako společné technické zařízení domu, společné jen některým vlastníkům. To jest: pouze těm, kteří nebydlí v přízemí, viz § 18 odst. 1 písm. (c) ZoVB. Pořízení výtahu se bude financovat ze záloh na správu podle § 15 odst. 1, zaplacených pouze obyvateli vyšších pater. Vlastníkům jednotek v přízemí vzniknou tím přeplatky záloh na správu, které je nutno vyčíslit a vrátit jim jako nevyčerpané.

Ve smlouvě o výstavbě musí být upřesněno placení záloh na správu domu. Budete nadále mít stanoveny dvě zálohy:
• společná záloha na správu domu kromě výtahu (tu budou platit všichni a rozhodovat o její výši se bude jako dosud na shromáždění podle § 15 odst. 2 ZoVB);
• záloha na správu výtahu (tu budou platit pouze vlastníci jednotek ve vyšších patrech a rozhodovat o její výši budou pouze tito vlastníci mezi sebou podle téhož § 15 odst. 2).
Vlastníci bytů v přízemí nebudou pak platit ani částku na službu "provoz výtahu" (kde je zahrnuta elektrická energie na výtah, revize, prohlídky, opravy), což byste měli ve smlouvě o výstavbě výslovně uvést.

Při rozhodování na shromáždění budou nadále o věcech společných všem hlasovat všichni, avšak o výtazích, jejich provozu, údržbě, modernizaci, budou hlasovat pouze ti, pro něž je tato část domu společná a kteří se složili na výstavbu výtahu. Kdo platí, ten rozhoduje.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.