Vložil lake, 13. Listopad 2010 - 17:11

Sava,

půdu nelze koupit. Předpokládám tedy, že před započetím prací jste jako stavebník uzavřel se všemi vlastníky jednotek v domě smlouvu o výstavbě podle ZoVB. Tato smlouva (a pouze ona) stanoví, jaké budou vaše povinnosti vůči SVJ nad rámec toho, co vlastníkovi jednotky ukládá zákon o vlastnictví bytů.

Takže co jste podepsali, to bude. Pokud jste se ve smlouvě o výstavbě zavázali vložit na účet SVJ jednorázovou částku (možná odpovídající naspořeným prostředkům ostatních jednotek), pak jste povinni ji vložit. Jestliže ve smlouvě o výstavbě nic takového uvedeno není, pak vznesený požadavek je v rozporu se zákonem. Ostatně - správce není vůbec oprávněn vám stanovit jakékoliv povinnosti.

Doporučuji zatím jednat asertivně: věc nijak nerozebírejte, nic nepodepisujte a teprve po kolaudaci odmítněte jakékoliv platby za období před nabytím vlastnictví jednotky. To nastane teprve dnem účinností vkladu nově zkolaudované jednotky do katastru. Od toho dne vám vznikne povinnost platit zálohy na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.