Vložil lake, 7. Únor 2011 - 11:46

Rivr napsal: "... kde tedy vznikne problém? Kdo a čím je poškozen?"

Pane rivr,
řekněme, že jste vlastníkem jednotky v uvedeném domě. Za roky jste přispěl na dlouhodobou zálohu částkou 60000 Kč. Dále jste si vyměnil v bytě okna (dalších 60000 Kč). Nyní se shromáždění rozhodne, že Vámi našetřené peníze půjčí jinému vlastníkovi na jeho vlastní okna. Bude mít tedy bezúročnou půjčku, své peníze může mít úročené v bance, nebo za ně pojede s rodinou na luxusní zájezd na Mallorku.

• Na rozdíl od Vás! Vy zůstanete přes prázdniny doma bez peněz a budete přemýšlet, "kde vznikl problém a kdo a čím je poškozen".

Než to vyřešíte, vrátí se soused ze zájezdu, svůj byt prodá (za vyšší částku, vzhledem k nově vyměněným oknům), odstěhuje se a samozřejmě přestane splácet. Ohledně půjčky s ním ale nebyla uzavřena písemná smlouva (nevyžadoval jste ji, pamatujete?).

Výbor SVJ se nepohrne do toho, aby tento dluh vymáhal - bez smlouvy by těžko prokazovali, že dotyčný (nyní již nevlastník) něco SVJ dluží. Budete-li se ozývat, odbudou Vás, že žádnou smlouvu o půjčce s Vámi přece neuzavřeli (nevyžadoval jste ji, pamatujete?). Takže SVJ není povinno Vám nic vracet.

• Můžete pak dále pokračovat v rozmýšlení o tom, "kde vznikl problém a kdo a čím je poškozen".
Na soud ani na policii se obrátit nemůžete, protože s tímto bláznivým přeléváním peněz jste předem souhlasil. Vůči bývalému vlastníkovi nejste aktivně legitimován k podání žaloby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.