Vložil lake, 2. Listopad 2010 - 5:45

Paní Lidická,

Neexistuje nic takového jako "povinnost založení SVJ". SVJ se nezakládá, tudíž nelze ani uložit v tomto smyslu komukoliv jakoukoliv povinnost.

Pokud se někdo na družstvu domnívá, že "musíte být tři" (rozumím tomu tři jednotliví vlastníci kromě družstva), pak jim prosím vzkažte, že zřejmě neumějí počítat do tří.
Prvním vlastníkem je družstvo. Dalšími budete vy dva zájemci o převod. To jsou dohromady tři různí vlastníci. Společenství vznikne ze zákona, viz § 9 odst. 3 ZoVB.

Ten, kdo rozhoduje o tom, zda některé byty převede nebo nepřevede jejich současným nájemcům je vlastník - tedy družstvo. Pro Vás je důležité to, zda členská schůze jako nejvyšší orgán družstva schválila převody do vlastnictví a uložila představenstvu je realizovat. Zjistěte si to. Není-li tomu tak, nemáte právní nárok na převod.

Mimochodem, i kdyby byl jen jediný zájemce o převod, je družstvo povinno vyhovět, pokud tak rozhodla členská schůze. Vznik či nevznik SVJ na to nemá vliv. Převodem první jednotky do vlastnictví se budova změní na dům s byty a nebytovými prostory a začne v něm platit režim ZoVB pro veškerá rozhodování a činnosti týkající se společných částí domu (§ 7 ZoVB).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.