Vložil Eduard Navara, 30. Říjen 2010 - 3:23

Dobrý večer Kači,

jak jsem vypozoroval z příspěvků, nepůjde ani tak primárně o mimořádný vklad či placení odsouhlaseného příspěvku na správu domu a pozemku.

Mě se to jeví především jako investice za cca 1 milión Kč, na kterou je nedostatek finančních prostředků a vlastníci je dohromady nedají a souhlasím s Vladanem, že tuto situaci výbor nezvládl.

Mimořádný příspěvek v takové výši se mi zdá nepřiměřený. Ať už platí pravidla pro schvalování příspěvku jakákoliv, mělo by se tak dít s ohledem na všechny a s citem. Takto se 1/4 vlastníků stala „rukojmím“ 3/4 většiny za velmi vysokou cenu, kterou nejsou schopni zřejmě splatit. Z lidského hlediska a hlediska dalšího vzájemného soužití se mi to nezdá fér.

Já bych Vám navrhoval vyvolat nové jednání Shromáždění, pokusit se o zrušení přijatého usnesení a navrhnout, aby si úvěr vzalo SVJ (to je to, co bylo zamítnuto), nikoliv jednotlivci a připravte si řádné argumenty, abyste uspěla.

Důvod je prostý – mluví se zde stále o jednotlivcích a zástavách byty – je to moc složité a jak zde bylo upozorněno, ne každý jednotlivec úvěr dostane – viz jeho příjmy, věk (pracoval jsem v bance, znám to z té druhé strany).

V současné době bych Vám doporučil si vzít úvěr (SVJ) u České spořitelny – viz www.csas.cz úvěr pro bytová družstva a SVJ. Tam se dočtete základní informace a musíte se spojit s pobočkou České spořitelny, která Vám sdělí detaily jako jsou úrokové sazby, splátka apod. (pro 500 tis. je to 3,6% p.a.) a hlavně zajímavé je ručení – na účtě SVJ spořitelna zablokuje peníze ve výši 2 (dvou) měsíčních splátek. Toť vše. V současné době o tom také jednáme a rádi bychom příští rok dozateplili dům.

Přeji hodně štěstí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.