Vložil Pavel, 18. Říjen 2010 - 1:12

Pane Dozor,

patrně mylně jsem předpokládal, že pokud publikuji příspěvek na portálu o SVJ, tak že bude čtenáři chápán jako příspěvek o SVJ. Navíc samotný příspěvek byl psán o SVJ nikoliv o družstvu. Moje chyba, uznávám. Někdy zapomínám, že někomu nejde o diskusi ale o flamewar.

Ubezpečuji Vás, že pokud jsem něco napsal či napíšu na jiný nespecializovaný portál nebo do tisku, tak jsem vždy rozlišil a budu rozlišovat, zda jde o družstvo nebo SVJ.

Máte pravdu v tom, že fond je vždy vlastní zdroj účetní jednotky, ať už je SVJ, družstvem či obchodní společností. Proto nazývat příspěvky u SVJ fondem oprav je právním a účetním nesmyslem.

Jsem předsedou bytového družstva asi 15 let a proto nemohu souhlasit s Vaším názorem: „Družstvo jej (fond oprav)naplňuje převážně z vybraného nájemného od nájemců družstevních bytů. Aby se (družstvo) vyhnulo povinnosti zdanit příjmy převyšující výdaje, vytváří účetně rezervy pro výdaje v následujících obdobích – například fond oprav.“

Je pokročilá hodina a tak jen stručně:

1)Vybrané nájemné se účtuje do účtové skupiny 60, která je předmětem daně. Vybrané nájemné se neúčtuje na fond oprav

2)Tvorbou účetní rezervy se nesníží daňový základ

3)Fond oprav u družstev se účtuje do účtové skupiny 42, která se VŽDY vytváří ze zisku

4)Rezerva na opravy se účtuje do účtové skupiny 45, což není vlastní zdroj družstva

5)Pokud by družstvo chtělo vytvořit daňovou rezervu na opravy musí postupovat podle zákona 593/1992 Sb., § 7 což mimo jiné znamená prostředky deponovat u peněžního ústavu

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.