Vložil Eduard Navara, 23. Říjen 2010 - 15:58

Dobré odpoledne, z toho si nic nedělejte, také jsme se neorientovali. Chce to pevné nervy a spolupráci více lidí.

ad 1) ustavující shromáždění – jsou na něj pozváni všichni vlastníci bytových jednotek. Pro schválení základních dokumentů a bodů stačí, když se jich dostaví nadpoloviční většina – podle podílu na společných částech budovy.

ad 2) stanovy – netušíte-li vůbec nic, vycházejte ze vzorových stanov, které vydala vláda ČR – viz č. 371/2004 Sb. Zadejte to do vyhledávače na internetu a máte je. Potom si je můžete upravit na míru pro váš dům. Nesmíte při tom překročit zákony, vyhlášky apod. Ty mají větší právní sílu než stanovy. Ale základ tady najdete. Statutární orgán – je výbor, který je minimálně tříčlenný a řídí chod společenství. Také to může být pouze jeden pověřený vlastník, ale to z vlastní zkušenosti nedoporučuji, nám se to neosvědčilo.

ad 3) účetnictví – v současné době již JÚ neexistuje. Existuje daňová evidence (tím jste zřejmě myslel JÚ) a účetnictví (tím jste zřejmě myslel PÚ). Ano, musí se vést účetnictví (PÚ). Daňové přiznání nepodáváte, pokud nemáte příjmy. SVJ vybírá od svých členů zálohy na služby, a to nejsou příjmy podle zákona o daních z příjmů. Za příjmy lze označit např. pronájem nebytových prostor – pronajmete kočárkárnu a bude tam zelinářství – tak potom je daňové přiznání nezbytné. Kolik by takové SVJ stálo ročně – je velice individuální věc. Záleží na vás, kolik jste schopni si toho udělat sami a kolik vám toho bude muset udělat dodavatelská firma. Např. již zmíněné účetnictví. Vlastními silami ho zvládnete určitě levněji, než když ho předáte firmě. Ale pokud tomu nikdo nerozumí, nezbývá nic jiného, než firmu najít a zaplatit.

ad 4) Ano, základem je zákon o vlastnictví bytů. Stanovy musí být v souladu s ním a nesmějí odporovat ani jiným zákonům.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.