Vložil PeDuPles (bez ověření), 13. Říjen 2010 - 8:00

Já jsem při tvorbě svého názoru na danou problematiku vycházela ze dvou textů zákonodárců, a to ZoVB a Vzorových stanov:

ZoVB § 9 odstavec 1) Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“) a § 13 odstavec 1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.

Dále dle ZoVB § 9 odstavec 11) Výbor je výkonným orgánem společenství; musí mít alespoň 3 členy. Výbor nebo pověřený vlastník rozhodují o věcech spojených se správou domu, pokud si rozhodnutí v těchto věcech nevyhradí shromáždění a § 9 odstavec 13) Za výbor jedná navenek jeho předseda, kterého výbor zvolí z řad členů výboru. Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru.

Z žádného z uvedených paragrafů mi přímo nevyplývá, že by výbor měl fyzicky vykonávat správu, naopak mi z toho plyne, že by měli správu vykonávat všichni vlastníci dle podílů.

A teď Vzorové stanovy, Čl. V Zajišťování správy domu a dalších činností na základě smlouvy se správcem: 1) V souladu s prohlášením vlastníka budovy o osobě pověřené správou domu (dále jen „správce“), anebo v souladu s usnesením shromáždění vlastníků jednotek (dále jen „shromáždění“) o ustanovení správce, může společenství zajišťovat provozní, technické, správní a obdobné činnosti spojené se správou domu a pozemku a s dalšími činnostmi, popřípadě některé z těchto činností, na základě smlouvy se správcem, kterým může být fyzická nebo právnická osoba. a dále Čl. XI Jednání dalších osob za společenství: 1) Shromáždění může rozhodnout, že určité činnosti bude pro společenství vykonávat zaměstnanec (zaměstnanci) společenství na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce a 4) Působnost podle odstavce 1 a 2 nebo její část může shromáždění svým usnesením svěřit výboru nebo pověřenému vlastníkovi.

Z toho mi zase vyplývá, že jakýkoli člen výboru včetně předsedy může být ustanoven správcem na základě smlouvy jako fyzická osoba – podnikatel nebo může být na vykonávání správy najat jako zaměstnanec třeba na DPP. Že pak předseda vystupuje zároveň jako mandant i mandatář nebo zaměstnanec a zaměstnavatel je prostě logický důsledek.

Pokud si ale shromáždění příslušným procentem toto zvolí, pak nevidím důvod, proč by to tak nemohlo být v souladu se zákonem vzhledem k výše uvedenému. Jen je pak vhodné zvolit skutečně silnou a funkční kontrolní komisi nebo revizora.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.