Vložil lake, 8. Říjen 2010 - 1:56

Pane Poláku,

společenství (je-li provozovatelem kotelny) má účtovat za teplo a teplou vodu (TV) věcně usměrněnou cenu, která obsahuje všechny oprávněné náklady včetně splátek počáteční investice. Tato investice se tedy rozpouští v ceně tepla/TV po stanovenou dobu (např. po dobu splácení úvěru). Základní složka je určena i pro tento účel: vlastník, který neodebere ani litr vody, se přece musí podílet na úhradě nákladů na pořízení kotlů a na rekonstrukci kotelny.

Nemůže (a podle vyhlášky 372/2001 Sb. ani nesmí) beztrestně vycouvat z placení a odpojit se od společného zdroje. Ten byl totiž projektován a dimenzován na určitou spotřebu. Provozováním s nižším vytížením (u plynových spotřebičů) klesá účinnost, zvyšují se provozní náklady. Zvyšuje se i podíl fixních nákladů na každého ze zbylých vlastníků.

Pro kotelny starší, před rekonstrukcí, se do ceny tepla a TV může započíst částka na tvorbu rezervního fondu ke krytí budoucích nákladů na rekonstrukci (pokud SVJ je vlastníkem kotelny a pokud tento fond vytváří). Opět si z toho můžete vyvodit, k čemu poslouží základní složka nákladů.
----------------------------------------------------------------------------------------
Nabídnu Vám ještě jiné zdůvodnění, stejně dobré jako předcházející.

U tepla předávaného ústředním topením dochází vždy k prostupu tepla do místností nejen přes radiátory, nýbrž i vodorovnými a svislými rozvody (stoupačkami). Dále dochází k značnému prostupu tepla z vytápěných bytů do těch, v nichž šetřílci uzavřeli ventily na radiátorech. Tuto neměřenou, avšak existující spotřebu tepla vyjadřuje základní složka. Zkuste cvičně uzavřít radiátory v bytě a čekejte, kdy teplota uvnitř poklesne na venkovní teplotu...

U teplé vody je nutná její recirkulace v rozvodech. Jinak byste neměl TV k dispozici po otevření kohoutku, nýbrž až po odtečení litrů či desítek litrů. Ztráty tepla cirkulací nejsou zanedbatelné a tvoří (podle odběru a kvality izolace potrubí) asi 15% až 30% nákladů na ohřev TV. Na krytí ztrát ohřevu se musí podílet i ten, kdo žádnou vodu neodebral.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.