Vložil PeDuPles (bez ověření), 30. Září 2010 - 14:29

Nóóó, já myslím, že mechanismus zneužití údajů k neoprávněným manipulacím s účty právnických osob v případě nedodržení postupů bankou jsem v předchozím příspěvku naznačila dostatečně…

Jde o to, že že výpis z OR (zde rejstříku společenství) je takovou „občankou“ právnické osoby. Pokud chce kdokoli za právnickou osobu jednat nejen v bankách, ale třeba i na úřadech, bez výpisu se s ním nikdo nebude bavit, protože jak už jsem psala, zápisů o volbě nových orgánů si může kdokoli vyrobit deset do hodiny.

Je to stejné, jako by někdo chtěl prokazovat vlastnictví bytu pouze obyčejně podepsanou kupní smlouvou namísto výpisu z katastru nebo změnu příjmení svatebním oznámením. Pokud kdokoli akceptuje neoficiální doklad, je to jeho osobní riziko, a v bance by to zrovna mohlo přijít dost draho.

Na požadavek výpisu z rejstříku je tedy nutné pohlížet nikoli jako na buzeraci, ale naopak jako na ochranu majitele účtu, tedy SVJ. Vždyť ten zápis do rejstříku netrvá dlouho a co vím z konkrétních případů, jde ho popohnat i na několik hodin smutnýma očima nebo bonboniérou. A pak nakráčet do banky s čistým svědomím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.