Vložil FrantaF, 26. Září 2010 - 19:28

Zákon o vlastnictví bytů v § 15. odstavci 1. stanoví velmi stručně: „Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu“.

Dohodou je myšlen souhlas všech vlastníků. Z toho vyplývá, že je přípustné každé dělení, schválené všemi vlastníky. S tím souvisí další, velmi důležité ustanovení, které připouští konkludentní schválení, to znamená schválení jiným než obvyklým způsobem, například tím, že nikdo nevyjádří nesouhlas.

Dále jsem někde vyčetl, že za náklady na správu domu a pozemku jsou považovány veškeré náklady společenství s výjimkou nákladů na služby související s užíváním jednotek, tj. náklady spotřebovávané uvnitř jednotek (teplo, teplá a studená voda). Do nákladů na správu domu a pozemku tak patří například i náklady na odměnu správci domu, náklady na úklid apod.

Naše společenství například má položky: Ostatní náklady (deratizace, desinfekce, odečty vodoměrů a RTN, drobná údržba, poplatky), Správa domu (zajišťuje družstvo za úplatu), Správa společenství (odměny pro předsedu a 3 členy výboru společenství), Náklady na úklid domu.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.