Vložil lake, 14. Září 2010 - 1:48

Anonymous (podepisujte se laskavě nějak),

Nepíšete, zda povinnost uzavřít smlouvu o převodu bytu vznikla družstvu na základě rozhodnutí členské schůze družstva, nebo na základě výzvy učiněné družstvu členem podle § 24 zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění zákonného opatření Předsednictva Federálního shromáždění č. 297/1992 Sb.

Ve druhém případě družstvu vznikne povinnost platit Vám od 2. listopadu 2010 pokutu ve výši 100 Kč/den, jestliže družstvo k tomuto dni bude v prodlení s převodem Vašeho bytu.

Píšete, že anuita a poplatek za převod jsou splaceny. Tato informace nepostačuje. Otázkou je, zda členové družstva prokazatelně vyzvali družstvo k uzavření smlouvy o převodu bytu. Trikem družstev bývá chovat se vstřícně a dát družstevníkům k podpisu málo srozumitelný text, který není platnou výzvou - na to ovšem člen družstva přijde až po měsících marného čekání na převod. Zkontrolujte si tedy, co jste podepsala: zda jde o výzvu k uzavření smlouvy o převodu vlastnictví bytu, a zda dokument splňuje všechny náležitosti.

Takže k Vaší otázce: ANO, družstvo je oprávněno rekonstruovat kotelnu a zatížit dům dluhem, jestliže akce je schválena v souladu se stanovami družstva a s Obchodním zákoníkem.

Po takové investici obyvatelé domu zjistí, že anuita je sice splacena, ale nastala povinnost platit družstvu splátky půjčky po dobu 20 či 30 let - což je překážkou převodu bytu. Ne každý je schopen vyplatit celou dlužnou částku, takže převody některých bytů se tím oddálí. Pokud podíl bytů k převodu takto poklesne pod 75% podlahové plochy, družstvo i nadále ovlivňuje hospodaření domu jako správce ze zákona.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.