Vložil Štěpánka (bez ověření), 9. Září 2010 - 14:53

Pokud jsou již pohledávky předány advokátní kanceláři – ještě to není konečné řešení a neznamená to, že se i něco vysoudí. Předpokládám, že situace probíhá takto:

  1. žaloba na vydání platebního rozkazu – jestliže dlužník se neodvolá a zásilku převezme a platební rozkaz nabyde právní moci je dlužník povinen plnit. V případě, že se odvolá, tak se řízení protáhne a na několika proběhlých soudních stání a následně vydaného rozsudku je možné, že dostane nařízeno platit. Pokud zásilku nepřevezme, tak se bude opět čekat, až se mu soud určí opatrovníka, který za něj bude korespondenci přebírat – to je také zdržení.
  2. pokud po nabytí právní moci platebního rozkazu či rozsudku neplní, je možné přistoupit k exekuci – to znamená opět podat návrh na vydání exekučního příkazu. Jen upozorňuji na to, že pokud dlužník nebude mít dostatečný majetek, který je možný zabavit, tak exekuci hradí věřitel, v tomto případě by to bylo SVJ, a navíc ještě zaplatí advokáta. Je totiž otázka, zda byty, které dlužníci vlastní, jsou opravdu jejich a ne hypotečních bank. A ještě mi napadá další věc a to zda dluh některého vlastníka již nepřekročil cenu bytu. Co zkusit nechat dát zástavní právo na byt u těch větších dluhů. Také možnost, jak si jistit pohledávky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.