Vložil Vláďa (bez ověření), 9. Září 2010 - 16:14

Je mi jasné, že řadě tepláren, které dodávají teplo centrálně a dosud hřešily na svůj monopol „zvoní hrana“. Proto se samozřejmě na těchto stránkách budou objevovat jejich zástupci a zastánci a obhajovat je. Jsem předsedou jednoho SVJ v Jablonci nad Nisou. Teplo nám zatím dodává JTR v oficiální ceně cca 650,– Kč/GJ. Pokud ale začnu počítat cenu GJ za teplou vodu v kohoutku, která se nikde standardně neuvádí tak mi vychází cca 1.400,– Kč / GJ. Po spočítání matematického průměru mi reálná cena za GJ vychází cca 800,– Kč/GJ. Teď mě jistě někteří zde napadnou, že to je nesmysl a ať to doložím. Předem říkám NEDOLOŽÍM. Doložil a názorně jsem to spočítal na shromáždění SVJ všem spoluvlastníkům na základě faktur, vyučtování a rozúčtování spotřeby vody tepla atd. Celá akce trvala cca 3 hodiny, měla spousty odpůrců. Na závěr bylo ale jasno všem! (48 bytových jednotek) Jsou to totiž jednoduché kupecké počty na které stačí obyčejný selský rozum. A nyní konečně k úspoře a ceně tepla. :-) Rozhodli jsme se, že změníme způsob vytápění. Kotelnu budeme mít vlastní (termální čerpadlo) a kalkulace je následující:

  • Cena za GJ nás bude vycházet na 250,– Kč (v tom je započítán i ohřev a spotřeba teplé vody do kohoutku)
  • Cena za dozor NON-STOP 24/7 a servis 20.000,– Kč/měsíc.
  • Spotřeba tepla 2.000 GJ
  • Cena kotelny cca 6.000.000,– Kč

Sečteno a podtrženo: Dnes platíme ročně dodavateli za teplo a teplou vodu 1.600.000,– Kč. Při 48 bytových jednotkách je to 33.000,– na byt. Cena tepla neustále roste, všichni svorně nadáváme na zimu. Nemůžem si zatopit kdy chcem (potřebujem).

S vlastní kotelnou budou roční náklady za teplo a teplou vodu 740.000,– Kč. To je 15.000,– na byt.

Uspoříme 860.000,– ročně s tím, že máme cenu tepla zafixovanou v rámci pohybu ceny elektrické energie. Topíme si kdy MY potřebujem.

Kotelnu splatíme v rámci úvěru z uspořené částky do 10 let. Životnost počítáme na 15 let pak bude potřeba udělat výměnu kompresorů a pohyblivých částí (dnešní cena cca 300.000,– Kč). Také je možné a pravděpodobné, že technologie postoupí a budeme opět rekonstruovat kotelnu za novější – lepší. To už bude dělat nějaký můj nástupce. :-)

Každopádně mi stále vychází, že 5 let provozuji splacenou kotelnu a šetřím při dnešních cenách 860.000,– Kč ročně (cena tepla za 10 let by u JTR byla jistě někde úplně jinde, rozumějte výše, než dnes, kdyby tu JTR ještě „strašila“.

Takže jsme v zisku 4.300.000,– Kč. Tolik nás například stála vyměna oken – původní cena oken od firmy SULKO byla cca 8.000.000,– To jen pro případ kdyby tu chtěl někdo rozebírat, že kotelnu chcem realizovat s firmou mého kamaráda a přitom pro mne postavit menší vilku :-) Pravdou, ale je že 90% lidí v domě tohle stejně neocení, ale to už by byl jiný příběh…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.