Vložil lake, 6. Září 2010 - 7:26

Jana1 napsala: "PT a.s. jsem jen dala za příklad, jak bez zkrupulí okrádají své odběratele. (...) Prostě vím, že teplárna užívá zadarmo místnost s výměníkem a běží na domovní elektro, také zadarmo."

Paní Jano, ono je to totéž, jako kdyby někdo napsal, že paní Jana okrádá vlastníky jednotek, když výdaje patřící do ceny tepla jim účtuje jako správu domu podle spoluvlastnických podílů (elektřina, opravy, revize, údržba kotelny). Nebo když "zapomene" započíst do nákladů počáteční investici do pořízení vlastní kotelny.
----------------------------------------------------------------------------------------
Myslím, že samotná otázka kolik procent šetří jedno určité SVJ paní Jany je v této diskusi naprosto druhořadá: žádný ze čtenářů nemá stejné podmínky - ani je neznáme, protože paní Jana nesdělila cenu za 1 GJ v sousedním domě, se kterým se srovnává.

Důležitější pro čtenáře je snad to, že před odpojením je třeba provést rozumnou kalkulaci nákladů a očekávaných zisků.

Pokud se v SVJ najde někdo schopný švindlovat s kalkulací ceny tepla, pak samozřejmě je oslavován jako hrdina, který ušetřil zázračných 40%. Některé příspěvky ukazují, že Průměrný Franta Vlastník Jednotky si zřejmě nespočítá, že "cena tepla" se snížila, ale více platí na správu.
A očekávat od něj, že pochopí princip lost opportunity costs, je zřejmě nereálné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.