Vložil Pavel, 5. Září 2010 - 23:25

Pane jboksay,

Vaše tvrzení většinou neodpovídají platnému právnímu řádu ČR.

J:..pokud SVJ nabude jako právnická osoba majetek, tak je všechen v podílovém spoluvlastnictví vlastníků bytů v domě.

P:Nemáte pravdu. Majetek (až na výjimky jako je společné jmění manželů) může výlučně vlastnit jen jeden, buď členové SVJ podílově nebo SVJ.

J:Tedy i závazky jdou v plném rozsahu podle zákona za vlastníky,..

P:Nemáte pravdu. ZoVB nic takového neuvádí. Závazky má SVJ, členové za závazky „pouze“ ručí. To je zásadní rozdíl.

J:Nelze dovozovat, že pokud výbor SVJ svojí iniciativou získá nadhodnotu, že tento již není ve vlastnictví všech majitelů jednotek.

P:Pokud „nadhodnotou“ myslíte zisk, např. ze smluvních sankcí, tak nemáte pravdu. Zisk patří SVJ a podléhá u SVJ zdanění. Pokud by tento zisk patřil členům SVJ tak by se u SVJ nezdaňoval, že?

J:…formálně může SVJ mít svůj majetek i nemovitý, ale vždy budou jako koneční vlastníci vystupovat majitelé jednotek v domě.

P:Nemáte pravdu. Např. u nemovitého majetku, který vlastní SVJ, to zjistíte v KN. Tam bude zapsán jediný vlastník – SVJ.

J:Jsou vlastně v obdobné pozici jako jsou v akciových společnostech akcionáři jen s tím rozdílem, že SVJ není podle zákona určeno k podnikání za účelem zisku.

P:Zde se shodneme. Členové SVJ jsou v podobné situaci jako akcionáři. NIC JIM Z MAJETKU A.S./SVJ NEPATŘÍ. Majetek totiž patří a.s./SVJ. Jedním ze základních atributů vlastnického práva je právo nakládat s majetkem (§123 ObčZ). Dovedete si představit jak jako akcionář ČEZ a Komerční banky nakládám s majetkem těchto a.s.? Nejsem vlastníkem jejich majetku, vlastním pouze jejich akcie, to je propastný rozdíl. Nevím jestli Vám něco říká „vytěsňování akcionářů“. Zde se krásně ukázalo komu patří majetek. Majetek zůstal a.s. a desítky tisíc akcionářů dostali almužnu jako náhradu za akcie, nikoliv za majetek, který byl většinou větší (z poslední doby AM a.s. jednoho nejmenovaného Inda). V SVJ členové SVJ nevlastní majetek SVJ pouze mají za SVJ pohledávku.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.