Vložil lake, 1. Září 2010 - 8:32

SVJ může vlastnit majetek včetně nemovitého. To platí ode dne účinnosti novely ZoVB č. 451/2001 Sb., která zavedla definici společenství vlastníků jako právnické osoby. O této skutečnosti pochybuje jediný diskutující, který ovšem nedoložil pro svůj názor žádný relevantní argument.

K možnosti SVJ nabývat nemovitý majetek se jednoznačně vyjadřují Pokyny č. 24 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 4. 8. 2000 č.j. 2648/2000-23 ve znění pozdějších doplňků:

Nabývání nemovitostí společenstvím vlastníků
Vlastnické právo k nemovitosti, která bude sloužit k činnostem souvisejícím se správou a provozováním společných částí domu, například k pozemku navazujícímu na pozemek zastavěný domem, nezbytnému zejména pro řádné užívání domu a provádění oprav společných částí domu, se do katastru nemovitostí zapíše podle předložených listin i společenství vlastníků, které je právnickou osobou podle § 9 zákona o vlastnictví bytů."

(Pokyny čl. 6 odst. 4)

Člen výboru SVJ se může na tyto pokyny odvolat při jednání s ouředníky katastrálního úřadu. Pokyny ČÚZK č. 24 byly vydány podle § 3 odst. 1 písm. (d) zákona č. 359/1992 Sb. o zeměměřických a katastrálních orgánech; pracovníci katastrálních úřadů jsou tedy povinni řídit se jimi při své činnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.