Vložil Matějka Jaroslav, 25. Srpen 2010 - 20:04

Vážený pane Pavle,

domnívám se, že se pletete a uvádíte ostatní v omyl. Nastudujte §9 odst.1 ZoVB: „Společenství vlastníků jednotek je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se POUZE ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu. …“. A společné části domu jsou v podílovém spoluvlastnictví jednotlivých vlastníků dle velikosti jejich spoluvlastnického podílu na společných částech domu.

ZoVB §15 odstavec 4: „Pokud vznikla právnická osoba (§9), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek. …“.

Z uvedeného tedy jednoznačně vyplývá, že finanční prostředky zálohově poskytnuté jednotlivými vlastníky jako příspěvek na správu a opravy = dlouhodobou zálohu (tzv.FO) nejsou VLASTNICTVÍM právního subjektu SVJ.

Tyto finanční prostředky SVJ pouze „SPRAVUJE“, v souladu s §9 odst.1: „Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se POUZE ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu … . Společenství může nabývat věci, práva, jiné majetkové hodnoty, byty nebo nebytové prostory POUZE k účelům uvedeným ve větě první.“

Pořídí-li tedy právní subjekt SVJ majetek z příspěvků od členů = vlastníků jednotek je tento majetek vždy v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek (byl pořízen za účelem správy, provozu a oprav společných částí domu).

Pořídí-li právní subjekt SVJ majetek ze svých vlastních „finančních zdrojů“ (ne tedy ze zálohových příspěvků jednotlivých vlastníků či výnosů z pronájmu společných částí domu) nemůže se jednat o majetek právního subjektu SVJ, bylo by to v rozporu s poslední větou §9 odst.1 ZoVB, je tento majetek vždy v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek.

Obdrží-li právní subjekt SVJ dar (finanční či movitý nebo nemovitý) nemůže se jednat o majetek právního subjektu SVJ (právní subjekt SVJ musí uhradit darovací daň), bylo by to v rozporu s poslední větou §9 odst.1 ZoVB, je tento majetek vždy v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek.

Pozn.: Výnosy z pronájmu společných částí domu nejsou příjmy právního subjektu SVJ, ale jedná se o příjmy vlastníků jednotek dle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.