Vložil Petr, 17. Srpen 2010 - 10:08

Odměna výboru dle zdejší diskuse:

Odměny členů výboru

Vložil jiko, 12. Květen 2010 – 11:11 :: Ostatní O odměnách toho zde již bylo řečeno hodně, mnohdy rozporuplně. Mohl by někdo uvést zcela jednoznačně jak postupovat v souladu s příslušnými zákony? Přidat komentář

Odměny členů výboru Vložil Pavel, 13. Květen 2010 – 16:46

Členové orgánů společnosti (analogicky výboru/KK SVJ) nemohou uzavřít na svou činnost smlouvu podle Zákoníku práce. Na to existuje judikatura již někdy z roku 1995. Společnosti založené na základě Obchodního zákoníku uzavírají smlouvy s členy orgánů podle ObchZ. Pro SVJ nic takového neexistuje. Je pouze jisté, že výkon funkce není pracovně právním vztahem a tudíž nelze na výkon funkce uzavřít pracovní smlouvu, DPP, DPČ. Pokud někdo tvrdí opak, ať doloží proč to tvrdí. Spolupracuji s velkými správci domů a všichni proplácí odměny pouze na základě rozhodnutí shromáždění. Hezký den! Pavel odpovědět

Odměny výboru dle zákona 2

Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Květen 2010 – 12:43

… nejlépe tomu rozumí pan Pavel, daňový poradce. Názor na odměny orgánů SVJ máme ale naprosto shodné. Žádná dohoda ani smlouva, protože činnost je vykonávána ze zákona. Žádné sociální pojištění se zatím nesráží, jen ZP, které se sráží odměněným (4,5 % z hrubé odměny) a navíc se odvádí za odměněné členy orgánů (9 % z hrubé odměny).
Podrobnosti byly publikovány v časopise Účetnictví v č. 3 / 2008. Tam ten příspěvek prošel přísnou kontrolou (to je poznámka pro nevěřící, kteří si pořád vymýšlejí nějaké smlouvy, dohody, sociální pojištění apod.).
Účtování na účtech typu „T“, tzv. šibenicích, je uvedeno v prográmku Klaiex v souboru Podklady. Jsou tam i výpočty. Prográmek může dostat každý zdarma, vyplní-li si formulář na adrese http://portalsvj.cz/klaiex/.

N. Klainová odpovědět

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.