Vložil lake, 12. Srpen 2010 - 6:32

Tereza napsala: "Správce nás upozornil,že pokud nezajistíme jako statutární orgán SVJ odstranění bezpeč.rizik výtahů v termínech dle inspekč.zprávy­,neseme plnou zodpovědnost při provozování výtahu za případné škody na zdraví i majetku osob."

To není přesné. SVJ nese tuto odpovědnost vždy, bez ohledu na to, zda zajistilo odstranění rizik či nikoliv.
Společenství jako provozovatel výtahu nese vždy odpovědnost za škodu způsobenou tímto provozem podle § 427 a násl. ObčZ. Výtah je totiž ustálenou judikaturou považován za dopravní prostředek; za škodu vzniklou zvláštní povahou provozu tohoto prostředku nese vždy odpovědnost provozovatel a nemůže se této odpovědnosti zprostit.

Tato odpovědnost je objektivní: SVJ nese odpovědnost bez ohledu na zavinění a bez ohledu na to, zda SVJ porušilo či neporušilo některou právní povinnost. Společenství se této odpovědnosti zprostí, jestliže se prokáže, že ke škodě došlo působením vyšší moci (např. živelní pohroma, zásah blesku), nebo pokud byla škoda zaviněna výlučně jednáním poškozeného (např. přetížení výtahu, nebo úraz ve strojovně při porušení zákazu vstupu).

Upozornění, které zaslal správce, tedy platí pro každé SVJ provozující výtah, i kdyby zařízení bylo v naprostém pořádku a prošlo kontrolami a revizemi v souladu s příslušnými normami.
------------------------------------------------------------------------------------------
Podotýkám, že i v případě, kdy nedojde ke škodě, může být vědomé provozování nebezpečného výtahu kvalifikováno jako trestný čin obecného ohrožení. Podle českého práva nemají právnické osoby trestní odpovědnost, takže zodpovídat se budou členové statutárního orgánu provozovatele výtahu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.