Vložil Pavel, 6. Srpen 2010 - 10:38

Před několika lety jsem takový případ řešil. Ale šlo o družstvo, které mne kontaktovalo před podpisem kupní smlouvy. Řešení bylo obtížně pochopitelné pro městské úředníky, ale podařilo se. Bylo před volbami. :-)) Snížila se kupní cena domu a vedle toho byla sepsána dohoda, co se stane, když se „sleva“ nepoužije do určitého data na opravy. Úmysl obce investovat určitou částku byl zachován, ale postupem, který bylo možno provést. Opravy byly provedeny. Účetní a daňové problémy je třeba likvidovat před jejich vznikem, pak je to mnohem obtížnější.

Ve Vaší situaci je potřeba na začátek vyřešit, co právně představuje částka 0,5 mil.Kč a kdo ji vlastně získal.

Částku mohlo získat SVJ s tím, že bude poukázána na účet SVJ. Druhou variantou je, že částku získali členové SVJ a přitom jim byla poukázána na účet SVJ. K tomu je ale potřeba znát jak KS tak i skutečný úmysl obce, který může být i v jiném dokumentu.

Může se jednat o dar, pak obdarovaný (SVJ nebo členové SVJ?) obecně podléhá dani darovací. Předmětem daně darovací ale podle § 6/4/d zákona č. 357/1992 Sb. nejsou mj. dotace, příspěvky a podpory z rozpočtu obcí.

Pokud částku získalo SVJ, není tento příjem předmětem daně z příjmů podle § 18/4/b zákona č. 586/1992 Sb. za podmínek zde uvedených.

Pokud částku získali členové SVJ, je tento příjem osvobozen od daně z příjmů podle § 4/1/t zákona č. 586/1992 Sb..

Informace od FÚ, že pokud částku neproinvestujete letos, tak že zaplatíte 40 tis. Kč daně, nepovažuji za správnou. Resp. nevyplývá z ostatních informací, které byly poskytnuty.

Obecně, pokud získáte informaci, že něco musíte udělat, tak se vždy ptejte: Proč ??? Poskytovatel informace možná bude mít problém se zdůvodněním a poskytne následně i správnou informaci. :-))

V každém případě však částka 0,5 mil. Kč musí být vynaložena na opravy, protože je to napsáno v KS. Pokud by se tak nestalo, jednalo by se o porušení podmínek s tím, že se obvykle takové porušení sankcionuje navrácením celé částky.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.