Vložil Petr Piskač MBA, 9. Březen 2016 - 8:09

Vážený pane, máte naprostou pravdu. Nicméně toto uvedu na pravou míru: komunikační zařízení z kabiny v nouzi s ON-LINE spojením musí ve výtahu zkrátka dle platné legislativy být a musí být také plně funkční (v rámci pravidelné revize se také zkouší funkčnost spojení). Jen doplním, že nejde jen o uvízlé osoby uvnitř kabiny, ale stejné tlačítko se zvonečkem je naspodu kabiny (pod podlahou – kdo má prosklenou výtahovou šachtu, může na vlastní oči na nosném rámu kabiny vidět) a to hlavně proto, pokud by se kabina výtahu v rámci provádění servisu samovolně rozjela a uvěznila pracovníka uvnitř výtahové šachty na dně, mezi bezpečnostními nárazníky. Takový člověk (v rámci své bezpečnosti) musí mít možnost dovolat se pomoci. Takže je to nejen ochrana lidí uvnitř kabiny, ale i ochrana servisních pracovníků. Výtah je běžné technické zařízení a i zde může cokoliv technicky selhat (nelze nikdy 100% vyloučit).

A teď se pustím na pole neorané, avšak velmi důležité: všechny tyto „pozitivní změny“ (prosím, uvozovky jsou zde velmi důležité) svým cíleným lobbingem (někdy i běžně za hranicí etiky a tr. práva, rozumějte v překladu korupcí) dokáží při tvorbě nových doplnění výtahářské legislativy „protlačit“ právě ty nadnárodní koncerny pod rouškou tzv. vyšší bezpečnosti pro jejich uživatele.

Je to proto, že je třeba neustále lidi ždímat z peněz. Něco se vymyslí, chvilku z toho výrobci profitují a když už to mají všichni, již za to všichni zaplatili přemrštěné ceny, je třeba vymyslet nové „inovace“ – rozumějte prvky, které pseudo-imaginárně navyšují bezpečnost, přitom stojí nemalé peníze.

Jak se tomu bránit? Každý, kdo si kupuje výtah od nadnárodních koncernů, toto nepřímo podporuje. Budou-li tyto koncerny bez příjmů, nebude ani na korupci a na taková podobná „zlepšení“, které nemají pro provozovatele téměř žádný přínos, případně přínos jen minimální. Opět tedy platí, že vše ve své moci máme my, jako zákazníci, jenže o tom až tak daleko nepřemýšlíme..Toto je můj osobní názor a mé vysvětlení, proč se tak děje.

Ještě k vašemu nápadu: „Vstup do kabiny povolen pouze s funkčním mobilním telefonem“. Pokud byste bydlel v soukromém domě (3-patrová vila), do které nemá běžně přístup veřejnost, dovedl bych si takové řešení představit a právně podložit. Avšak v bytových domech si toto neumím představit, to by bylo jistě balancování na hraně tr. právní – např. obecné ohrožení, pokud by v kabině uvízla těhotná žena bez mobilu, která by navíc třeba začala rodit…

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.