Vložil lake, 30. Červenec 2010 - 15:04

Votočka napsal: "To co uvádíte je naprostý nesmysl. Čistý plátce DPH v oblasti energií je pouze ten, který drží licenci na výrobu a distribuci."

Lake k tomu praví:
Pane Votočko, měl byste k Vašemu názoru uvést konkrétní právní předpis.
Podle § 3 odst. 3 zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) "podnikat v energetických odvětvích na území České republiky mohou za podmínek stanovených tímto zákonem fyzické či právnické osoby pouze na základě licence udělené Energetickým regulačním úřadem.
Licence podle tohoto zákona se nevyžaduje (...) na výrobu tepelné energie určené pro dodávku konečným spotřebitelům jedním odběrným tepelným zařízením ze zdroje tepelné energie umístěného v témže objektu nebo mimo objekt v případě, že slouží ke stejnému účelu.
Dále se licence podle tohoto zákona neuděluje
[protože nejde o licencovanou činnost - pozn. lake] na činnost, kdy zákazník či odběratel poskytuje odebranou elektřinu, plyn nebo tepelnou energii jiné fyzické či právnické osobě prostřednictvím vlastního nebo jím provozovaného odběrného elektrického, plynového nebo tepelného zařízení, přičemž náklady na nákup elektřiny, plynu nebo tepelné energie na tyto osoby pouze rozúčtuje dohodnutým nebo určeným způsobem a nejedná se o podnikání."

Z uvedeného plyne, že vlastníci domu - nebo SVJ - mohou vyrábět teplo bez licence za předpokladu, že teplo se dodává jen do objektu v němž je kotelna umístěna. Rovněž samostatně stojící kotelna může být provozována bez licence, dodává-li teplo pouze pro jediný objekt (dům s byty a nebytovými prostory podle ZoVB, například). Že samotné společenství vlastníků (nebo i vlastník domu) může být dodavatelem tepla, je výslovně uvedeno v § 2 zákona č. 458/2000 Sb (viz můj předchozí příspěvek). Zda se výrobce tepla přihlásí k platbě DPH záleží na jeho úvaze.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.