Vložil lake, 24. Červenec 2010 - 13:13

Pane Kuno,

Už podle názvu jde o zdroj, z něhož se financují opravy, ale často též údržba, rekonstrukce, modernizace nemovitosti a jejích technických zařízení. Nepatří sem tedy nic z toho, co jste uvedl.
Někteří Neználci hovoří o "fondu oprav" a myslí ve skutečnosti něco jiného - buď přijaté zálohy na správu domu podle § 15 ZoVB, nebo dlouhodobou zálohu na opravy a údržbu (DZOÚ), nebo ještě cosi nedefinovaného. Vřele doporučuji neplést tyto různé termíny dohromady. Nyní k tomu co je SKUTEČNÝ fond oprav:

1. Fond oprav bytového družstva
Fond představuje vždy vlastní finanční zdroj účetní jednotky. Družstvo jej naplňuje převážně z vybraného nájemného od nájemců družstevních bytů. Aby se vyhnulo povinnosti zdanit příjmy převyšující výdaje, vytváří účetně rezervy pro výdaje v následujících obdobích - například fond oprav.

2. Fond oprav ve společenství vlastníků
Opět platí, že je tvořen z vlastních finančních zdrojů účetní jednotky (např. úroky z bankovních účtů, přijaté úroky z prodlení, zisk z provozování kotelny). SVJ ovšem většinou nemá vlastní příjem, který by bylo nutno střádat v průběhu více let, takže fond oprav nevytváří. Částky přijaté od vlastníků jednotek na správu, opravy a údržbu domu jsou vedeny jako zálohy (jde o závazek SVJ vůči vlastníkům jednotek). Nejde tedy o zdanitelný příjem SVJ a "fond oprav" netřeba.

Při činnosti SVJ mohou výjimečně nastat případy, kdy má smysl tvořit účetní rezervu, pak by se fond oprav uplatnil. Jestliže SVJ vlastní a provozuje kotelnu pro více domů, kalkuluje cenu tepla jako věcně usměrněnou včetně přiměřeného zisku; aby se vyhnulo zdanění této částky, převede ji do fondu oprav, což je účetně rezerva na opravy, údržbu a modernizaci kotelny. Totéž v případě čističky odpadních vod (ČOV), kogenerační plynové jednotky, atd.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.