Vložil lake, 28. Červen 2010 - 16:55

Miselinko,

Pronajímatel je oprávněn požadovat po Vás nájemné a Vám nemůže naúčtovat žádné částky, které je povinen on sám platit v rámci oprav a údržby společných částí domu.

Podle § 687 odst. 3 Občanského zákoníku "nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje zvláštní právní předpis."

Tímto zvláštním právním předpisem je nařízení vlády č. 258/1995 Sb.. Podle § 5 odst. 2 za drobné opravy (prováděné a placené nájemcem) "se považují tyto opravy a výměny: (...) opravy jednotlivých částí oken a dveří a jejich součástí a výměny zámků, kování, klik, rolet a žaluzií (...)."

Výměna celých oken nepatří mezi drobné opravy v bytě, ani mezi úkony běžné údržby. Vlastník tedy nemá právo požadovat od Vás zaplacení výměny oken. Další informace o drobných opravách a běžné údržbě najdete v nařízení vlády č. 258/1995 Sb., kterým se provádí občanský zákoník, ve znění pozdějších novel (poslední č. 174/2009 Sb. je účinná od 1. 1. 2010).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.