Vložil PeDuPles (bez ověření), 25. Červen 2010 - 9:27

Vy pořádně nečtete zákony a hlavně vyhlášku – §3 odstavec 3) říká: „Zálohy na úhradu nákladů na tepelnou energii na vytápění a na poskytování teplé užitkové vody stanoví vlastník přiměřeně k vývoji nákladů ve dvou z klimatického hlediska srovnatelných zúčtovacích obdobích.“

Takže je to jednoduché. Najmete věštce, aby vám sdělil, jaká bude zima, a pro jistotu si to ověříte podle lidových pranostik. Zprůměrujete údaje věštce a pranostik a zjistíte, která dvě minulá období byla klimaticky srovnatelná. No a pak už jenom vynásobíte spotřebu v předmětných obdobích aktuální cenou pro období příští.

Jak prosté, milý Watsone :-)

A teď bez legrace. Ukočírování peněžních toků v SVJ není žádná legrace, jak většina místního osazenstva moc dobře ví. Teoretizování osob, které o tom nemají ani páru a snaží se radit na základě svých zkušeností s odběrem dvou komodit za pár stovek, jsou pak většinou nebetyčné nesmysly.

Z vlastních dlouholetých zkušeností s vedením SVJ mohu říct, že normální lidé raději odsouhlasí zálohy s drobným „polštářem“ (my počítáme cca 10%), než aby se vystavili riziku, že po nich kolem Vánoc bude SVJ chtít mimořádnou zálohu na úhradu faktur. Valná většina vlastníků v mém SVJ vysloveně požaduje stanovení záloh tak, aby jim vznikl z vyúčtování přeplatek.

Z pohledu SVJ je pak potřeba podotknout, že se zde nebavíme jenom o teple. Konkrétně u nás je potřeba v lednu zaplatit vysokou fakturu na teplo za prosinec (na tu by mělo být ze záloh loňského roku) a také vysokou měsíční zálohu na teplo za leden a dále čtvrtletní zálohu na vodu a čtvrtletní zálohu na elektřinu. Na ty z lednových předpisů prostě být nemůže, i kdybych jejich splatnost dala na prvního.

Nemělo-li by SVJ tedy polštář, ať už z přeplatků na službách loňského roku nebo v zálohách na správu, může v lednu pravidelně vyhlašovat bankrot. Protože co já vím, tak obecně banky kontokorenty pro SVJ neposkytují. Máte-li navíc od banky úvěr s povinnou blokací dvou splátek na účtě, tj. musíte nepřetržitě udržovat na účtě stav například nad 80.000 Kč, pak je kontokorent i technicky nerealizovatelný.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.