Vložil PeDuPles (bez ověření), 23. Červen 2010 - 11:01

Pane Sládek, baba je zde a jde radit :-)

Pokud se Vám nezdá vyúčtování tepla a elektřiny, tak asi takhle:

Způsob rozúčtování tepla je stanoven natvrdo zvláštním právním předpisem, tj. Vyhláškou 372/2001 Sb. Zde se nediskutuje. Nejsou-li měřáky, rozúčtuje se podle započitatelné plochy, jsou-li, pak 40–50% podle započitatelné plochy a 50–60% podle náměrů s tím, že se konečná částka přepočtená na 1m2 musí vlézt do ± 40% průměru domu. Máte-li rozúčtováno jinak, dopustil se rozúčtovatel porušení energetického zákona a můžete na něj poslat Státní energetickou inspekci.

Pokud elektřinou myslíte osvětlení společných prostor (a neznám dům, kde by byty neměly vlastní elektroměry, i když jeho existenci nevylučuji), pak náklady domu na OSP činí u těch domů, k jejichž datům mám přístup, do 1% celkových nákladů na služby. Rozdíl mezi způsobem na byt a na plochu jednotky by pak ve valné většině případů ani nezaplatil doporučený dopis s reklamací.

Podívejte se tedy ještě jednou na Vaše vyúčtování a ujasněte si, které položky jsou podle Vás špatně. Podle vyhlášky byste měl mít veškeré údaje minimálně ke kontrole vyúčtování tepla a TUV, které většinou činí 60 – 80% nákladů na služby (vyhláška je třeba zde na portále pod záložkou legislativa).

Pročtěte si také pořádně Prohlášení vlastníka, platné Stanovy, ujasněte si rozdíly mezi správou a službami a prostudujte usnesení shromáždění o způsobu rozúčtování služeb. Spočítejte si také cvičně, jak velký rozdíl Vám exisující a „správný“ způsob hodí a zda Vás to opravňuje k zadržování celého nedoplatku vyúčtování (k nehrazení předpisů Vás neopravňuje vůbec nic).

Z pozice předsedy SVJ Vám totiž upřímně řeknu jedno – s neplatiči záloh a oprávněně vyúčtovaných nákladů na služby zametám dost nehezkým způsobem, protože jsem to já, kdo musí zajistit a zodpovídá za to, aby v každém okamžiku roku „bylo na brikety“. A podle toho, co mi tak jdou rukama rozsudky, Vám říkám, že s neplatiči příživníky, kteří kvůli sporné pětikoruně nehradí tisíce či desetitisíce, se moc nebaví ani soudy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.