Vložil lake, 1. Červenec 2010 - 15:34

Pane Pospíšile,

v nájemní smlouvě jsou povinně dvě části:
(1) nájemné (vy jste platil 2925 kč),
(2) zálohy na služby spojené s užíváním bytu (to jsou položky topení teplá a studená voda 4195 kč, elektřina 900 kč, rozhlas a tv 180 kč).

Nájemné patří pronajímateli celé. Naopak zálohy na služby je vlastník povinen vyúčtovat, to znamená sečte Vaše zaplacené zálohy za celý rok, od nich odečte skutečné náklady na vodu, elektřinu a TV s rozhlasem. Zbytek je buď přeplatek, který Vám měl být vrácen, nebo nedoplatek, který byste musel dodatečně vlastníkovi uhradit.

Nejste povinen platit nic navíc, zejména Vám nesmí být účtovány náklady na správu, pojištění domu ani "fond oprav". Důležité pro Vás je, že skutečné náklady na služby Vám vlastník musí na požádání prokázat (fakturou od dodavatelů, nebo vyúčtováním, které dostal od správce domu nebo od SVJ).

Pokud se cítíte být ošizen, zjistěte kolik byly skutečné náklady za služby vyjmenované v nájemní smlouvě. Pokud Vám majitel nechce podklady ukázat a nemá se k vrácení přeplatku, budete se muset svého práva domáhat žalobou. K tomu doporučuji obrátit se na právníka, který se pokusí věc napřed vyřešit smírně.

Můžete mezitím ještě zkusit vlastníkovi pohrozit, že zajdete na Finanční úřad a zeptáte se, zda příjem z pronájmu řádně zdanil. Možná se rozmyslí a Váš přeplatek Vám vrátí. Přeju hodně štěstí a pevné nervy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.