Vložil PeDuPles (bez ověření), 21. Červen 2010 - 9:39

Osobně vidím ve vaší věci víc problémů než jen ten jeden s duplicitou žalob. Ta by šla s největší pravděpodobností opravdu vyřešit osobní návštěvou soudu. Trochu divný je však fakt, že je žaloba pokaždé na jinou částku – pokud se opravdu jedná pouze o dluh o vyúčtování z roku 2008, měly by být částky stejné. S největší pravděpodobností se vám ale stejně podaří „zrušit“ maximálně jednu žalobu. Problémům s tou druhou se ale stejně nevyhnete.

Soud bude totiž s největší pravděpodobností zkoumat jednak vaši reklamaci, tj. zda byla konkrétní a oprávněná (nesedí náměr vodoměrů, je chybně plocha nebo počet osob) nebo jestli jste jenom napsal, že nedoplatek je moc velký (to ještě není důvod k reklamaci). Dále se bude zkoumat způsob vyřešení reklamace, kdy za řádné vyřízení reklamace se považuje i její zamítnutí. Zřejmě soud sjedná znalce, který vaše vyúčtování přepočítá.

A teď se dostáváme k jádru pudla. Ačkoli tu někde na portále padlo, že je-li vyúčtování chybné v jedné položce, je chybné celé a není nutno ho platit, soud může mít jiný názor. V prvním čtvrtletí tohoto roku vynesl u nás soud prvního stupně rozsudek proti neplatiči, který dlužil několik vyúčtování dozadu a všechny je řádně reklamoval, a přestože došlo k vyjmutí několika položek, které byly podle soudu vyúčtovány neoprávněně (cca 8% z žalované částky), soud rozhodl takto – cituji zkráceně:

„Žalovaný je povinen zaplatit částku ve výši (zde těch oprávněných 92%) s úroky ode dne vzniku prodlení (den splatnosti vyúčtování, byť částečně chybného). O náhradě nákladů řízení mezi účastníky bylo rozhodnuto podle §142 odstavec 2 o.s.ř. Neúspěch žalobce se týká nepatrné části pohledávky, takže žalobci jako v naprosto převážné míře úspěšnému účastníkovi přiznal soud právo na zaplacení částky na soudním poplatku (v plné výši) a odměnu právního zástupce žalobce (v plné výši).“

Soud tedy jednoznačně nezkoumal správnost vyúčtování jako celku, ale správnost jednotlivých položek. Úroky + náklady řízení + právní zastoupení žalobce hodilo skoro stejnou částku jako byla ta žalovaná, čili dlužník bude muset zaplatit téměř dvojnásobek původního dluhu.

Mně z toho vyplynulo jedno – předvedu na příkladu: je-li nedoplatek z vyúčtování 10.000 Kč a vlastník nic nenamítá proti vyúčtování čtyř položek s nedoplatkem 6.000 Kč a myslí si, že u páté položky místo 4.000 Kč měl platit jenom 2.000 Kč, měl by oněch 8.000 Kč zaplatit s tím, že zbytek reklamuje.

Na příkladu uvedeného rozsudku je pak zřejmé, že pokud SVJ žaluje 10.000 Kč a znalec potvrdí oprávněnost reklamace a vypočte dluh třeba na 8.135 Kč, žalobce je v převážné míře úspěšný a soud mu může přiklepnout právo na úhradu nákladů řízení buď v plné, nebo jen částečně snížené výši. Pokud je ale uhrazeno 8.000 Kč a SVJ žaluje ty zbylé 2.000 Kč a podle posudku je dluh jen 135 Kč, je žalobce z větší části neúspěšný a soud mu úhradu nepřiklepne.

Takže moje rada zní – popadněte své vyúčtování se všemi podklady a zaběhněte s ním za nejbližším konkurenčním správcem nemovitostí, ať se vám na něj podívají, nemělo by to stát víc než 500 Kč. Nechte si vysvětlit a písemně podložit, jak k výsledku došli, a ihned uhraďte částku, která jim vyšla. Potvrzení o uhrazení a konkurencí přepočítané vyúčtování předložte soudu, souběžně s jednáním o duplicitě žalob. S největší pravděpodobností se tak vyhnete vícenákladům ve výši několika desítek tisíc korun.

A na výbor se nezlobte. Oni jsou to totiž normálně zodpovědní lidé, kteří se spoléhají na to, že správce provedl vyúčtování správně a že váš dluh je skutečně oprávněný. Každý normální výbor dluhy vymáhá a nenechá je promlčet a tím uhradit ostatními řádně hradícími vlastníky. Takový výbor, který by na pohledávky jenom smutně koukal, by asi brzo dovýboroval…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.