Vložil Anonymous, 15. Červen 2010 - 19:12

Máte pravdu, že za škody nese odpovědnost vlastník (v našem případě spoluvlastníci), a že to není totéž jako SVJ – to jsem spletla dohromady. A trochu se zamotalo i to ostatní, takže jinak:
V našem domě je vlastníkem některých bytů SBD (je tedy členem SVJ) a v současnosti je i pověřeným vlastníkem. Ve stanovách máme uvedeno, že pověř. vlastník: •„jedná ve věcech správy domu“ •„odpovídá za vedení účetnictví“ •„sjednává dohody o prac. činnosti, dohody o provedení prací,…, kontroluje jejich kvalitu a provádí jejich úhrady“ aj.

Žádným způsobem není omezena jeho pravomoc (např. výškou částky o které může rozhodovat) ani povinnost nás informovat. Proto si chci udělat jasno, jak na to můžu „doplatit“, a co by se dalo změnit.

  1. kdo tedy zaplatí např. pokutu za špatně vedené účetnictví
  2. nebo škodu na majetku či zdraví (když např. upadne náš okap někomu na auto nebo na hlavu)
  3. anebo předraženou zakázku….?

Vidím to tak,že pokud nemáme uzavřenou žádnou smlouvu o správě nebo o vedení účetnictví, tak to v konečném důsledku zaplatíme všichni společně (zřejmě podle vlastnických podílů). A požadovat nějakou náhradu po pověř. vlastníkovi by asi nemělo valný smysl (i když se jedná o firmu, která „v tom oboru podniká“).

Změní se něco, když bysme:

ad 1) uzavřeli smlouvu s SBD o vedení účetnictví? Anebo je to zbytečné a můžeme požadovat po SBD úhradu pokuty na základě odpovědnosti pověř. vlastníka? (chápu, že se bavím o směšné částce, jen tomu chci rozumět)

ad 2) uzavřeli smlouvu o správě? Mohli bychom požadovat po SBD (jako správci) úhradu škody, kterou bysme (jako spoluvlastníci nemovitosti) museli zaplatit někomu poškozenému? A pokud bysme to dokonce požadovali soudní cestou, tak by se to posuzovalo podle obchodního zákoníku?

ad 3) pokud bysme chtěli omezit rozhodovací pravomoci pověř. vlastníka, stačí že mu shromáždění vlastníků uloží např. povinnost projednávat určité smlouvy (podle výše částky atd.), anebo by se musely změnit stanovy?

A ještě na závěr – je pravdivé tvrzení, že takovou smlouvu o správě není možné uzavřít, protože by ji muselo SBD podepsat samo se sebou (na jedné straně by se podepsalo jako správce a na druhé straně jako pověřený vlastník)?

Pavlína

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.